Militari americani au fost expuşi unor arme chimice în Irak, după 2003

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Militari americani au fost expuşi unor arme chimice în Irak, după 2003

Externe 17 Octombrie 2014 / 00:00 498 accesări

Aproximativ 20 de militari americani au fost expuşi unor arme chimice datând din epoca lui Saddam Hussein, iar unii dintre ei au fost răniţi, a anunţat, miercuri, Pentagonul, confirmând informaţii dezvăluite de ”New York Times”. Publicaţia americană a dezvăluit în ediţia sa de miercuri că militari americani şi irakieni au fost răniţi de arme chimice în perioada 2004-2011 şi că Pentagonul le-a ordonat să tacă. ”În total, trupele americane au anunţat, în cel mai mare secret, descoperirea a aproximativ 5.000 de ogive, obuze şi bombe aeriene ce conţineau arme chimice”, dezvăluie cotidianul într-un articol-fluviu consacrat acestui subiect. Publicaţia a realizat zeci de interviuri cu persoane implicate, oficiali irakieni şi americani şi a avut acces la documente ale serviciilor de informaţii ”puternic redactate”. ”New York Times” afirmă că a dat de urma a 17 militari americani şi a şapte agenţi de poliţie irakieni care au fost expuşi unor agenţi neurotoxici şi la gaz muştar.

Întrebat în legătură cu articolul publicat de ”New York Times”, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, a apreciat că această cifră se ridică la aproximativ 20 de militari. Dar, conform ”New York Times”, cifra exactă este ţinută secretă de administraţia americană. Aceste arme chimice au fost fabricate pentru a fi folosite în războiul împotriva Iranului (1980-1988). Înainte de invazia Irakului, în martie 2003, preşedintele american de atunci, George W. Bush, dădea asigurări că regimul lui Saddam Hussein posedă arme de distrugere în masă. Aceste arme nu au fost găsite niciodată, dar forţele americane au descoperit un arsenal de arme chimice pe care nu erau pregătite să le mânuiască, potrivit ”New York Times”. Publicaţia l-a intervievat în special pe un fost sergent din cadrul US Army care a fost rănit cu gaz muştar în 2007 şi care nu a beneficiat de tratament medical şi nici nu a fost evacuat. ”Aveam impresia că mai degrabă sunt un cobai, nu un militar rănit”, explică el. Congresul american a primit informaţii parţiale, dă asigurări cotidianul, iar militarii implicaţi în aceste descoperiri au primit ordin să tacă sau să dea informaţii eronate în legătură cu ceea ce au găsit.

Pentagonul nu a confirmat această ultimă informaţie. Contactat de AFP, contraamiralul Kirby a dat asigurări că ”secretarul Apărării, Chuck Hagel, se preocupă de orice informaţie sau presupunere potrivit cărora trupele noastre nu au beneficiat de grija şi sprijinul pe care le merită. El aşteaptă din partea tuturor liderilor, indiferent de nivelul de responsabilitate, să se străduiască să-şi corecteze erorile”.



12