Ministrul Muncii: „Este importantă prevenirea abandonului unor categorii sociale“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ministrul Muncii: „Este importantă prevenirea abandonului unor categorii sociale“

Social 12 Octombrie 2016 / 09:46 497 accesări

România nu va fi niciodată un stat asistențial, însă este important să înțelegem că trebuie să prevenim abandonul, vulnerabilizarea categoriilor și nu să le constatăm și să reacționăm la ele, a declarat marți ministrul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Dragoș Pîslaru.

În opinia acestuia, este critică crearea de locuri de muncă, pentru a susține inclusiv bugetul asigurărilor sociale, în condițiile în care o parte a populației este aptă de muncă, dar nu este integrată pe piața muncii.

"În acest moment este critic pentru noi, pentru a susține inclusiv bugetul asigurărilor sociale, să creăm locuri de muncă, este un lucru critic pentru această societate. Crearea de locuri de muncă în primul rând trebuie să plece de la faptul că am o parte întreagă de populație care este aptă de muncă și care nu este în acest moment integrată în activități legate de ocupare. O parte bună din ei își caută de lucru și nu își găsesc pentru că nu au aptitudinile respective și nu prea îi ajută societatea să și le găsească, iar alta a renunțat chiar să le mai caute și sunt în sistemul acesta de semisubzistență, subzistență în zona rurală și practic își duc viața de la o zi la alta combinând niște ajutoare sociale pe care le primesc cu niște lucruri pe care le obțin", a explicat ministrul Muncii.

Referitor la conceptul de incluziune socială a celor care primesc ajutoare, Dragoș Pîslaru a precizat că pentru niciun partid politic nu a rentat să renunțe la această masă socială "capturată complet".

El a subliniat că statul a făcut prea puțin în această zonă, preocupările fiind legate de indexări de alocații sau indemnizații și nu de investiții în zona de servicii.

"Statul însă în sine a făcut foarte puțin progres înspre zona aceasta. La noi preocupările majore legislative au fost cum să indexăm o alocație sau o indemnizație și nu cum să investim în zona de servicii pentru ca să ajungem să nu mai avem atât de mulți oameni cu alocații, indemnizații și ce mai avem pe partea de asistență socială. Aici e un lucru foarte simplu. Noi putem să alegem să cheltuim bani pe partea de asistență sau să investim bani în asistența socială. Pentru că dacă privim incluziunea socială ca o investiție într-un viitor, într-o Românie care într-adevăr să arate mai bine din perspectiva afacerilor sociale, atunci e cu totul altceva", a subliniat Pîslaru.

Șeful de la Muncă susține că o investiție în prevenirea abandonului copiilor ar costa de șapte ori mai puțin decât instituționalizarea acestora în sistemul de protecție.

Potrivit ministrului Muncii, această politică legată de investiții în servicii este "politica de noua generație" în mai toată lumea civilizată.



12