Nairobi, bilanţul unei tragedii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Nairobi, bilanţul unei tragedii

Externe 24 Septembrie 2013 / 00:00 335 accesări

Cel puţin 69 de persoane au fost ucise şi alte 63 sunt date dispărute de sâmbătă, de la începutul atacului comis de un comando islamist asupra centrului comercial Westgate din Nairobi, a anunţat, ieri, Crucea Roşie kenyană, oferind, pentru prima dată, o estimare a numărului persoanelor dispărute. Autorităţile kenyene au avertizat încă de duminică în privinţa posibilităţii creşterii bilanţului, forţele de securitate descoperind noi cadavre în asaltul lor împotriva comando-ului terorist. Mai multe asalturi au fost lansate pentru a se încerca anihilarea islamiştilor, care ar fi fost în continuare, în număr de 12, în clădire. Ieri dimineaţă, jurnaliştii AFP aflaţi la faţa locului au auzit un schimb de focuri şi explozii puternice, urmate de tiruri sporadice. Forţele de ordine kenyene susţin că au securizat mare parte din clădire şi au reuşit să izoleze atacatorii într-un singur loc al centrului comercial, o clădire de lux deţinută în parte de israelieni, care era plină de kenyeni şi expatriaţi, sâmbătă, în momentul atacului. Dar rămâne foarte dificil de obţinut informaţii precise despre situaţia din interiorul clădirii rectangulare de patru etaje, de care jurnaliştii sunt ţinuţi la distanţă de sâmbătă după-amiază.

Carnagiul a fost revendicat de insurgenţii islamişti somalezi shebab, care susţin că acţionează ca represalii faţă de intervenţia militară kenyană din Somalia, lansată la sfârşitul lui 2011. Într-o declaraţie audio postată pe internet, purtătorul lor de cuvânt, Sheikh Ali Mohamud Rage, a ameninţat că va ordona uciderea ultimilor ostatici, în faţa presiunii exercitate de forţele kenyene şi aliaţii lor creştini asupra atactorilor. Potrivit unei surse din cadrul serviciilor de securitate, agenţii israelieni au intervenit de partea forţelor kenyene, pentru a încerca să salveze persoanele blocate în interior. Duminică seara, preşedintele kenyan, Uhuru Kenyatta, a anunţat că a primit oferte de ajutor din partea mai multor ţări prietene. El a precizat că operaţiunea rămâne una kenyană. Mai mulţi străini, între care doi francezi, patru britanici, un sud-african, o sud-coreeană, o olandeză, un peruan şi doi indieni, au fost ucişi în atac, precum şi un faimos poet şi om de stat ghanez, Kofi Awoonor. Cinci americani şi numeroşi alţi occidentali - ţinta privilegiată a atacatorilor - figurează printre răniţi. Comando-ul islamist a pătruns, sâmbătă la prânz, în centrul comercial, deschizând focul cu arme automate şi lansând grenade asupra clienţilor şi angajaţilor centrului. Timp de mai multe ore, aceştia din urmă, blocaţi în centru, au ieşit treptat din clădire, pe măsură ce forţele de ordine înaintau lent. Acesta este atentatul cel mai sângeros din Nairobi de la un atac sinucigaş al reţelei teroriste al-Qaida, în august 1998, împotriva ambasadei SUA, care s-a soldat cu peste 200 de morţi.

GAFĂ DE PROPORŢII Contul oficial de Twitter al premierului britanic, David Cameron, a reuşit, sâmbătă, într-o gafă de proporţii, să ofenseze victimele atacului din Kenya, supravieţuitorii atacului de la Brighton din 1984 şi pe ministrul de Externe, William Hague, relatează „Daily Mail”. Downing Street se străduieşte să explice o gafă intervenită după ce premierul a folosit site-ul pentru a transmite condoleanţe poporului kenyan după atacul terorist dintr-un centru comercial din Nairobi. David Cameron a scris că transmite „condoleanţe preşedintelui Kenyatta, după atacul de la centrul comercial Westgate”, şi a dezvăluit că Hague va susţine o declaraţie. Mesajul a primit zeci de răspunsuri, inclusiv unul de pe contul @AdrianBurley, deşi parlamentarul conservator nu are nicio legătură cu acesta. Mesajul afirmă: „@David_Cameron vă rog contramandaţi-l pe @WilliamHague, nu a suferit destul Kenya astăzi?”. Pentru a spori nemulţumirea, contul foloseşte imaginea Lordului Tebbit în timp ce este scos pe targă de la locul atentatului din Brighton din 1984, când au murit cinci persoane, iar soţia sa a rămas cu dizabilităţi. Numele contului sugerează că fotografia Lordului Tebbit a fost realizată în timp ce făcea sex. Cineva care monitoriza contul lui Cameron a apăsat butonul „favourite”, făcând din acesta singurul mesaj evidenţiat în acest fel de premier, de când şi-a deschis contul pe Twitter, în urmă cu un an. Downing Street a declarat că a fost o greşeală, dar că nu poate spune dacă eroarea a fost comisă de Cameron sau de unul dintre oficialii săi. Sursele susţin că acest cont este folosit chiar de premier, deşi mai mulţi oficiali au acces la cont în numele lui.

Taguri articol


12