„Niște... năroji”, pe scena Teatrului de Stat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Premieră

„Niște... năroji”, pe scena Teatrului de Stat

Cultură 02 Februarie 2015 / 00:00 1080 accesări

            „Niște... năroji”, desprinși din poemele lui Marin Sorescu - ciclul „La lilieci” - și din satul său natal, Bulzești, au urcat, sâmbătă și duminică, pe scena Teatrului de Stat Constanța, în viziunea regizorală a actorului Iulian Enache.

            Cel mai nou spectacol din repertoriul instituției constănțene abundă în personaje înveșmântate în alb-negru, pentru a sublinia viața liniară a locuitorilor din Bulzești, care începe în vatra satului și se termină la cimitirul „La lilieci”. Singura pată de culoare din întreg spectacolul este dată de inofensiva Lisandra, nebuna satului, desculță și îmbrăcată cu straie populare, convingător interpretată de Lana Moscaliuc.

            VOLUPTĂȚI... BOLNĂVICIOASE Bârfele la colț de stradă, practicate cu o voluptate bolnăvicioasă de babele satului, „înfloriturile” cu care sunt relatate la birt anumite evenimente din viața unor membri ai comunității, chiar de față cu protagonistul, redau crâmpeie veridice din lumea satului. Este vorba despre o lume ancorată în trecut, care crede în vedenii, care râde, plânge și bârfește cu aceeași ușurință. Comicul de limbaj, presărat cu regionalisme, a stârnit pe alocuri râsete. Spre exemplu, replica plutonierului Ion Garoafă (Cosmin Mihale), care își pune semnătura pentru a confirma că răposata „a murit prin deces”.

            COMIC CU ACCENTE TRAGICE „Niște... năroji” este o oglindă a satului oltenesc văzut de Marin Sorescu, unde comicul se îmbină cu tragicul, unde viața se contopește cu moartea, în cheie ironică. Fiecare personaj contribuie la redarea acestei atmosfere, atât mirii, Saveta (Georgiana Baran) și Ciurează (Marian Adochiței), cât și prietenii lor: Domnica (Turchian Nasurla), Ribla (Paula Prodan), Ioncica (Mădălina Mușat), Mitroacă Lungu (Remus Archip) și fostul iubit al miresei, Bujincă (Andrei Cantaragiu). Întregesc această imagine, prin replicile și comportamentul lor: tatăl miresei, Dumitru Găeanu (Dan Cojocaru), mama Nița (Liliana Bărăscu) și cârciumarul Lache (Ionuț Alexandru).

            Au reușit să iasă în evidență prin aplombul cu care și-au interpretat personajele: actrițele Mirela Pană și Dana Trifan Enache, în rolul celor două babe bocitoare ale satului, Fănăchioaia, respectiv Banța, dar și Luiza Martinescu-Toma, care a interpretat-o pe cârciumăreasa Anița.

            Spectacolul se încheie în notă tragicomică la masa comună de parastas și de nuntă, unde mesenii își aruncă peste umăr vorbe precum „Dumnezeu s-o ierte!” și „Să fie într-un ceas bun!”, după care se pun pe cântec și joc. Scenografia spectacolului „Niște... năroji” este realizată de Sanda Mitache, iar muzica îi aparține lui Adrian Mihai.12