Noi șanse de resetare a culturii tomitane

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Noi șanse de resetare a culturii tomitane

Cultură 22 Ianuarie 2018 / 11:54 2483 accesări

Dr. Dorin POPESCU, președintele Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House: "Măcar în anul Centenarului și la aniversarea rotundă a Dobrogei să ridicăm pariul vieții noastre culturale de la simpozioane de nișă și mime festiviste, la proiecte tari!"

Dr. Dorin POPESCU, președintele Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House:

Dezbaterea organizată recent de Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House, la sediul acesteia din municipiul Constanța, în vederea celebrării Zilei Culturii Naționale, sub forma unei mese rotunde informale cu tema "Există forme evoluate de viață culturală la Tomis? Este conectată Cetatea tomitană la proiectele culturale majore din România?", a creat premisele unei autentice resetări a culturii locale, așteptată îndelung de producătorii și consumatorii de cultură ai Tomisului.

Inițiativa Asociației a generat o discuție onestă și dezinhibată despre formele de viață culturală la Tomis și izolarea continuă a spațiului cultural și spiritual tomitan de proiectele spirituale paradigmatice produse/gestionate în restul României. Invitații prezenți, de la reprezentanți ai conducerii Primăriei Municipiului Constanța, Bibliotecii Județene "Ioan N. Roman" Constanța, Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Institutului pentru Știință, Cultură și Spiritualitate al Universității "Ovidius" Constanța, Camerei de Comerț, Industrie și Navigație Constanța, la mediul asociativ cultural tomitan (Asociaţia Strategia Dezvoltării României - Regiunea Dobrogea, Coaliția ONG-urilor, Ateneul Dobrogeția etc.), au formulat propuneri ce pot consolida, pe termen mediu și lung, patrimoniul cultural local (infrastructura acestuia, mecanismele sale de coeziune, nivelul de performanță al formelor sale de expresie). Participanților menționați li s-au adăugat, in absentia, Teatrul de Stat Constanța și numeroase personalități culturale și științifice, care au apreciat ineditul, valoarea și anvergura inițiativei Asociației Casa Mării Negre, subscriind a priori acestui demers.

Lucrările dezbaterii au evidențiat următoarele evaluări consensuale: orașul Constanța produce, în general, forme minore de cultură și este decuplat de viața culturală de amplitudine din Țară; comunitatea culturală locală nu generează mecanisme de coeziune și performanță, nu manifestă conștiință de sine și se exprimă prin voci izolate; resursa culturală locală are capacități limitate de exprimare și este omologată doar episodic la nivel național/internațional; în momentul de față, Constanța este nepermis de departe de proiectul transformării polis-ului actual în oraș european al culturii;nu dispunem de date statistice operante privind nevoile de consum cultural ale publicului; nu există încă un profil cultural specific al Tomisului, iar comunitatea culturală nu și-a configurat un consens privind urgențele culturale ale urbei și proiectele culturale pe termen lung ale acesteia; absența acestui consens împiedică procesele de coeziune a grupărilor culturale din oraș; în aceste condiții, pozitivismultriumfalist (nejustificat) al unora dintregrupările culturale locale, precum și predispoziția acestora de a mina proiecte culturale constructive doar pentru că aparțin altora, pot deveni obstacole pentru dezvoltări culturale viitoare, pentru produse culturale performante;este nevoie de oameni de cultură activi și participativi, cu interes real față de performanța culturii locale, de noi mecanisme de coagulare a acestora, precum și de proiecte și inițiative culturale paradigmatice, fără de care cultura tomitană ar rămâne încă ancorată în inerțiile sale tradiționale, tipice.

Orașul Constanța are nevoie de o strategie culturală proprie, care să creeze cadrul necesar performanței culturale la Tomis, iar administrația locală așteaptă de la comunitatea culturală propuneri în acest sens, manifestând deschidere maximă la inițiative ce pot contura această strategie (Mihai Petre, consilier al primarului Municipiului Constanța). Primul pas al acestei strategii îl reprezintă nevoia elaborării unui studiu de consum cultural la Tomis, un audit al stării culturale(Ion Dănuț Jugănaru, director general CCINA) care să identifice nevoile, obișnuințele, formele de producție și consum cultural local.Prin notorietatea sa câștigată în scurt timp, Asociația Casa Mării Negre poate deveni un creuzet al inițiativelor și proiectelor ce pot pregăti strategia culturală a orașului Constanța, precum și un catalizator al oamenilor de valoare dispuși să se implice în elaborarea acestei strategii (Daniela Țurcanu-Căruțiu, directorul Centrului CEOAMIA, Institutul de Știinţă, Cultură și Spiritualitate din cadrul Universității "Ovidius" Constanța).

Participanții la dezbatere au propus testarea capacității comunității culturale locale de a elabora un profil cultural al Tomisului, prin identificarea unui top al proiectelor culturale de urgență și, deopotrivă, al proiectelor pe termen lung. Topul acestora va fi realizat printr-o nouă inițiativă a Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House care, împreună cu partenerii acesteia, va solicita instituțiilor de cultură ale orașului și județului Constanța, precum și personalităților culturii locului, tuturor celor dispuși să participe în mod responsabil la acest demers, propuneri proprii privind proiectele culturale a căror implementare poate contribui la maximizarea actului cultural în Cetate. Propunerile vor fi colectate de către Asociație și partenerii acesteia și vor fi transmise autorității publice locale, în numele comunității culturale active a orașului. Din acest demers vor lipsi, probabil, comozii și intriganții.

O a doua propunere consensuală o reprezintă elaborarea, de către mediul asociativ al Tomisului, a unui Studiu de consum cultural în Constanța, studiu care va genera astfel date statistice și evaluări analitice de actualitate privind fenomenul cultural local.

Prin anvergura celor două inițiative de mai sus, care reprezintă o noutate absolută și îndrăzneață în câmpul cultural local, cultura tomitană primește șanse noi de resetare. Punerea în valoare a potențialului cultural local, de la infrastructura culturală la resursa umană de nișă (ambele limitate în prezent, calitativ și cantitativ, așa cum au apreciat toți participanții la dezbatere), depinde acum de răspunsul și implicarea comunității culturale locale. A celei cu adevărat interesate de soarta culturii la Tomis, nu (doar) de funcții și privilegii.

Începând de astăzi, Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House lansează comunității culturale locale și cetățenilor acestui oraș invitația de a transmite conducerii Asociației (președinte Dorin Popescu, e-mail dorrinul@yahoo.com, casamariinegre@yahoo.com) propuneri privind proiectele culturale urgente ale orașului Constanța și, separat, propuneri privind proiectele culturale vitale, de amplitudine și pe termen lung, ale Tomisului.

Strategia culturală a orașului, eventual una care să dea Tomisului speranțe că ar putea deveni o Capitală Europeană a Culturii după anul 2034, se construiește acum. O strategie bazată pe largi forme de consultare publică va avea șansa de a fi mai aproape de nevoile reale ale publicului cultural al Tomisului.

Invit oamenii de cultură ai Tomisului să iasă de sub globul lor de cristal, să construiască împreună un profil cultural unitar, coerent, credibil, atractiv al acestui oraș și să dea șansa Tomisului de a deveni paradigmatic în cultura română asemenea Iașiului, Timișoarei, Clujului etc.

Măcar în anul Centenarului și la aniversarea rotundă a Dobrogei să ridicăm pariul vieții noastre culturale de la simpozioane de nișă și mime festiviste, la proiecte tari! Altfel, vom fi în continuare și responsabili și vinovați pentru toate eșecurile acestui spațiu: că nimeni nu crede cu adevărat în construcția culturală a Tomisului, cu excepția câtorva oameni de valoare; că lenea balcanică pare a fi toropit, aici, energiile creative; că nimeni nu vorbește, în cultura română, de Tomis și de mărunții săi eroi culturali; că ne fug copiii din oraș, scârbiți de cozerii, de intrigi, de invidii, de schisme...

Cred că încă avem o șansă, una mică de tot, de a rupe jugul acestor blesteme. Această șansă pare însă a fi limitată în timp. Este ACUM.

Dr. Dorin POPESCU,

președinte al Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House



12