Noi violenţe însîngerează Irakul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Noi violenţe însîngerează Irakul

Externe 24 Mai 2006 / 00:00 1406 accesări

Mai multe atentate, soldate în total cu cel puţin 11 morţi, au avut loc ieri, în diferite oraşe din Irak. Cel mai grav s-a produs într-un cartier din sud-estul Bagdadului, unde explozia unei maşini-capcană s-a soldat cu cinci morţi şi cinci răniţi. La Bakuba, la nord de capitală, un grup de oameni înarmaţi a deschis focul asupra unui microbuz care transporta muncitori agricoli, omorînd trei rănind şase. Un profesor de la Universitatea Tehnologică din Bagdad a fost ucis în plină stradă, chiar în faţa hotelului Palestina, locuit în special de ziarişti şi colaboratori străini ai autorităţilor irakiene. Nu departe a fost omorît un funcţionar al Ministerului Industriei. La Baladruz, la 50 de kilometri est de Bakuba, explozia unei bombe în faţa tribunalului local a provocat moartea unui copil şi rănirea a doi adulţi.

Pe de altă parte, Curtea criminală centrală irakiană specializată în dosarele terorismului a pronunţat 12 condamnări la diverse pedepse. Unul dintre inculpaţi a fost condamnat la moarte, fiind considerat şeful unei grupări rebele de la Mosul, care are la activ asasinarea mai multor militari ai coaliţiei, precum şi a unor membri ai forţelor de securitate irakiene. Şapte inculpaţi erau cetăţeni străini din ţările vecine, vinovaţi că au introdus în Irak armament şi muniţie şi au participat la acţiuni violente. Serviciile secrete iordaniene au capturat, în Irak, unul dintre cei mai importanţi membri ai reţelei teroriste al-Qaida din această ţară. Un oficial de la Amman a dezvăluit că este vorba despre unul din locotenenţii lui Abu Musab al-Zarqawi, liderul reţelei din Irak.

Premierul irakian, Nuri al-Maliki, a anunţat, luni, cu ocazia unei vizite la Bagdad a premierului britanic, Tony Blair, că forţele irakiene îşi vor asuma progresiv, începînd din iunie, responsabilitatea securităţii ţării.

Amnesty International semnalează crime de război şi crime împotriva umanităţii în Irak

Forţa multinaţională, forţele de securitate irakiene şi insurgenţii se fac vinovaţi de "crime de război şi crime împotriva umanităţii" în Irak, potrivit raportului Amnesty International pentru 2005. "Încălcări grave ale drepturilor omului, în special crime de război şi crime împotriva umanităţii au fost comise de grupările armate, de forţele coaliţiei multinaţionale şi de forţele de securitate irakiene", scrie Amnesty International. "Grupările armate care luptă împotriva coaliţiei şi a Guvernului irakian au comis violenţe grave, ucigînd în mod deliberat mii de civili în diverse atentate", subliniază organizaţia pentru apărarea drepturilor omului, cu sediul la Londra. "Grupările armate au răpit şi au reţinut zeci de ostatici irakieni şi străini. Mulţi dintre ei, majoritatea civili, au fost ucişi", adaugă raportul.

Amnesty atrage atenţia asupra "miilor de persoane deţinute de forţele coaliţiei în absenţa inculpării sau a procesului". "Forţele americane continuă să controleze patru mari centre de detenţie: închisoarea Abu Ghraib de la Bagdad, Camp Bucca de la Qum Qasr, în apropiere de Basra, Camp Cropper, în apropiere de aeroportul internaţional de la Bagdad şi Fort Suse, în apropiere de Sulaimaniyah, în nordul ţării. La sfîrşitul lunii noiembrie, peste 14.000 de persoane erau încarcerate în aceste centre, iar circa 1.400 se aflau aici de peste un an", precizează raportul. Amnesty acuză, de asemenea, forţele de securitate irakiene că "au recurs în mod sistematic la tortură şi la rele tratamente". "Printre metodele folosite figurează suspendarea de mîini, arsuri cu ţigara, lovituri, aplicarea unor şocuri electrice pe diverse zone ale corpului, fracturarea membrelor şi abuzuri sexuale", scrie organizaţia. La rîndul lor, "forţele coaliţiei au făcut uz excesiv de forţă, provocînd victime în rîndul civililor", scrie Amnesty. "Potrivit unor surse, militarii nu şi-au luat măsurile de precauţie necesare pentru a reduce la minim riscurile în rîndul populaţiei civile", subliniază organizaţia.

Amnesty este îngrijorată, de asemenea, de încălcarea drepturilor femeilor din Irak. "Şi în acest an, femeile şi fetele tinere au fost hărţuite, agresate şi ameninţate. Libertăţile lor sînt limitate din cauza lipsei de securitate pe străzi. Au fost exercitate presiuni asupra unui mare număr de femei şi fete tinere pentru ca acestea să poarte hijab (voalul islamic) şi să îşi schimbe comportamentul", precizează organizaţia neguvernamentală.



12