Nou război rece! Rusia, „pedepsită” de zeci de ţări! Expulzări pe bandă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În scandalul otrăvirii fostului spion din Marea Britanie

Nou război rece! Rusia, „pedepsită” de zeci de ţări! Expulzări pe bandă!

Externe 27 Martie 2018 / 16:35 1948 accesări

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov: „Atunci când se cere ca un diplomat sau doi să părăsească o ţară sau alta, în timp ce ne sunt şoptite scuze în urechi, ştim cu precizie că aceasta este rezultatul unor presiuni colosale (...) principala armă a Washin

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov: „Atunci când se cere ca un diplomat sau doi să părăsească o ţară sau alta, în timp ce ne sunt şoptite scuze în urechi, ştim cu precizie că aceasta este rezultatul unor presiuni colosale (...) principala armă a Washin

Aproape 30 de ţări, printre care şi 16 dintre statele membre ale Uniunii Europene (UE) au luat poziţie împotriva Rusiei, alăturându-se Marii Britanii în cazul fostului spion rus, Serghei Skripal, otrăvit în condiţii suspecte. Marea Britanie şi-a exprimat public poziţia, aducând acuze grave Rusiei şi expulzând 23 de diplomaţi. Începând de luni, Ucraina, Canada, Norvegia şi Australia, alături de SUA şi alte 16 ţări ale Uniunii Europene, printre care şi România, au anunţat 116 expulzări ale diplomaţilor ruşi.

În SUA, 60 de „spioni” ruşi vor trebui să părăsească teritoriul, a anunţat Casa Albă. Aceasta este, potrivit unui înalt oficial american, „cea mai importantă expulzare” de agenţi de informaţii ruşi din istoria SUA. Un responsabil al administraţiei americane a precizat că 48 de "agenţi de informaţii cunoscuţi" din diverse misiuni din Statele Unite şi 12 membri ai reprezentanţei ruse la ONU vor fi vizaţi. Consulatul rus de la Seattle, pe coasta de vest a SUA, va fi închis. În Uniunea Europeană, Parisul şi Berlinul au urmat exemplul Londrei, care a expulzat, pe 20 martie, 23 de diplomaţi ruşi, Moscova ripostând prin expulzarea a 23 de diplomaţi britanici. În total, 16 state membre ale UE au anunţat luni expulzări care vizează peste 30 de diplomaţi ai Rusiei. Aceste expulzări în cascadă au fost anunţate de Germania (4 expulzări), Franţa (4), Polonia (4), Lituania (3), Republica Cehă (3), Spania (2), Italia (2), Ţările de Jos (2), Danemarca (2), Suedia (1), Letonia (1), România (1), Croaţia (1), Finlanda (1), Estonia (1), Ungaria (1).

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a indicat că "măsuri suplimentare, incluzând noi expulzări, nu sunt excluse în următoarele zile şi săptămâni". Conform unei surse diplomatice franceze, cei patru diplomaţi ruşi obligaţi să părăsească Franţa sunt ataşatul militar, şeful misiunii economice, consulul din Strasbourg şi unul din consulii de la Marsilia. Tot în Europa, Ucraina a anunţat expulzarea a 13 diplomaţi ruşi „în spirit de solidaritate cu partenerii noştri britanici şi aliaţii noştri transatlantici şi în coordonare cu ţările din UE”. Norvegia şi Macedonia au anunţat fiecare expulzarea unui diplomat rus, iar Albania, doi. La rândul său, Canada a decis să expulzeze patru diplomaţi ruşi în urma otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal în Marea Britanie, a anunţat ministrul de externe canadian, Chrystia Freeland. În plus, guvernul canadian a respins trei cereri pentru personal diplomatic suplimentar prezentate de guvernul rus.

Rusia va da o replică „simetrică”

Aşa cum era de aşteptat, presa din Rusia titrează că acţiunile statelor şi loviturile diplomatice reprezintă începutul unui nou război rece. Rusia vă răspunde prin măsuri similare statelor Uniunii Europene care i-au expulzat diplomaţi, a declarat pentru agenţia RIA o sursă din MAE rus. „Răspunsul va fi simetric. Ne vom ocupa de aceasta în zilele următoare şi vom răspunde fiecărei ţări pe rând”, a indicat sursa citată.

Decizia luată de toate aceste state privind expulzarea unor diplomaţi ruşi după otrăvirea unui fost agent dublu rus rus în Marea Britanie este „rezultatul unor presiuni colosale” din partea Washingtonului, a declarat marţi şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, citat de AFP. „Atunci când se cere ca un diplomat sau doi să părăsească o ţară sau alta, în timp ce ne sunt şoptite scuze în urechi, ştim cu precizie că aceasta este rezultatul unor presiuni colosale, al unui şantaj colosal, care constituie, din nefericire, principala armă a Washingtonului pe scena internaţională”, a declarat Lavrov în cadrul unei conferinţe de presă la Taşkent, capitala Uzbekistanului, unde au loc marţi negocieri cu privire la Afganistan.

Mai concret, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, a anunţat luni seară la postul oficial de televiziune Rossia 1 că vor fi luate măsuri împotriva fiecărei ţări care a expulzat diplomaţi ai Kremlinului. „Vor exista replici pentru tot ceea ce am văzut azi. Se vor lua măsuri corespunzătoare în cazul fiecărei ţări, atât în ceea ce priveşte expulzarea diplomaţilor, cât şi închiderea Consulatului General din Seattle”, a spus Zaharova, citată de TASS.

România, în trendul expulzărilor

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, luni, că a notificat Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata şi că este obligat să părăsească teritoriul României, ca urmare a atacului de la Salisbury.

”Urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o amenințare la adresa securității colective și a dreptului internațional. Conform concluziilor, Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federația Rusă să fie responsabilă de atac și cu faptul că nu există altă explicație plauzibilă”, se spune în comunicatul MAE. ”Precizăm că, în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispozițiilor Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, MAE a notificat Ambasada Federației Ruse la București că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata și că este obligat să părăsească teritoriul României”, se mai spune în documentul oficial.



12