Nouă clasă de medicamente anti-colesterol, în SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Nouă clasă de medicamente anti-colesterol, în SUA

Justiție 27 Iulie 2015 / 00:00 788 accesări

Agenția americană pentru Medicamente (FDA) a dat undă verde introducerii pe piață a Praluent (Alirocumab), o nouă clasă de medicamente destinate scăderii colesterolului, produsă de laboratoarele franceze Sanofi împreună cu partenerul său american Regeneron. Aprobarea FDA se referă la doar două categorii de pacienți, cei cu hipercolesterolemie din predispoziții genetice moștenite și cei cu boli cardiovasculare care nu reușesc să reducă suficient colesterolul lor rău (LDL) cu ajutorul statinelor.

Aprobarea dată de FDA, care ar trebui urmată, la sfârșitul lunii septembrie, de cea a omoloagei sale europene, marchează intrarea unei noi clase de medicamente anti-colesterol pe o piață dominată de aproape 30 de ani de statine, precum Lipitor, care au contribuit la reducerea în mod semnificativ a mortalității cardiovasculare. De asemenea, grupul de experți ai FDA au recomandat și aprobarea unei molecule concurente similare, Evolocumab, produsă de laboratorul american Amgens, pe care agenția o va susține probabil în câteva săptmâni. Ambele tratamente sunt administrate prin injectare sub piele, la fiecare două sau patru săptămâni, și ambele contribuie la reducerea colesterolului rău (LDL) cu peste 60%. Alirocumab și Evolocumab neutralizează o proteină care limitează acțiunea ficatului de eliminare a colesterolului rău din sânge, un mecanism diferit de acțiunea statinelor.

Aceste două noi medicamente au fost dezvoltate pe parcursul unui deceniu, cu ajutorul cercetării genetice. Cu toate acestea, capacitatea lor de a lupta împotriva colesterolului și de a reduce semnificativ riscul de infarct miocardic și de decese din cauze cardiovasculare va fi stabilită cu certitudine în 2017, când vor fi cunoscute rezultatele finale ale studiilor clinice extinse aflate în curs de desfășurare.12
Pagina a fost generata in 0.1245 secunde