NSA a interceptat convorbiri între Angela Merkel şi Ban Ki-moon

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
WikiLeaks mai pune niște paie pe foc

NSA a interceptat convorbiri între Angela Merkel şi Ban Ki-moon

Externe 23 Februarie 2016 / 16:49 370 accesări

Documente dezvăluite marți de WikiLeaks arată că Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA) a interceptat convorbiri telefonice între cancelarul german, Angela Merkel, şi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, dar şi între lideri israelieni, italieni şi francezi. Documentele relevă interceptări ale unor comunicaţii între lideri UE, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Japonia, vizând de la modificările climatice şi servicii bancare şi până la probleme comerciale sensibile. Într-o conversaţie interceptată de NSA, Ban Ki-moon o felicita pe Merkel pentru eforturile depuse în lupta împotriva modificărilor climatice şi atragerea altor lideri UE, potrivit DPA. El îi mai spunea că se baza pe leadershipul UE în vederea ajungerii la un acord în cadrul Conferinţei de la Poznan, Polonia. Secretarul general al ONU se declara totodată optimist şi aprecia că alegerea lui Barack Obama reprezenta o oportunitate ca SUA să se implice mai mult în negocierile pe tema modificărilor climatice.

Presa germană a scris anul trecut, citând documente dezvăluite de WikiLeaks, că NSA a spionat Cancelaria decenii la rând, inclusiv predecesori ai lui Merkel. Dezvăluirile de marţi au fost făcute de aceleaşi instituții media germane, ziarul ”Sueddeutsche Zeitung” şi posturile NDR şi WDR. ”Astăzi am arătat că discuţii private ale secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, în legătură cu salvarea planetei de la modificările climatice, au fost interceptate de o ţară, cu intenţia de a-şi apăra cele mai mari companii petroliere”, a declarat fondatorul WikiLeaks, Julian Assange. ”Guvernul american a semnat acorduri cu ONU prin care se angaja să nu se comporte în acest fel împotriva ONU, cu atât mai puţin faţă de secretarul general. Va fi interesant să vedem cum va reacţiona ONU, deoarece, dacă secretarul general poate fi vizat fără să existe consecinţe, atunci oricine, de la liderii lumii şi până la trecătorii de pe stradă, riscă să fie spionat”, a subliniat Assange.

Nu este prima dată când asemenea dezvăluiri relevă amploarea spionării de către americani a unor lideri ai lumii şi a colectării în masă de informaţii. Documente publicate anterior au provocat o serie de scandaluri între Washington şi aliaţii săi. Potrivit acestor noi documente, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, i-a solicitat fostului premier italian Silvio Berlusconi, în 2010, să-l ajute să se reconcilieze cu Washingtonul. Netanyahu era îngrijorat de lipsa unui contact direct cu Obama, care reacţiona astfel după construirea unor colonii israeliene ilegale în teritoriile palestiniene. Liderul israelian se temea că palestinienii ar fi putut să folosească problema coloniilor pentru a bloca procesul de pace sau pentru a formula ”revendicări nerealiste”. O altă interceptare detaliază o conversaţie între Berlusconi şi Nicolas Sarkozy, în care liderul francez l-a avertizat pe omologul său italian, la vremea aceea, că sistemul bancar italian era pe cale să... sară ca un dop! NSA a spionat și discuţii între miniştri din UE şi japonezi, despre probleme sensibile în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

Citește și:

WGAD: Julian Assange, deținut în mod arbitrar de Marea Britanie și Suedia

Câștig de cauză pentru Assange

CIA denunță piratarea e-mailurilor personale ale directorului său

Julian Assange scapă de paza poliției londoneze

Julian Assange se teme să nu fie asasinat

Taguri articol
NSASUAUEONUAngela MerkelBan Ki-moon


12
Pagina a fost generata in 0.255 secunde