NSA transmite date confidențiale brute Israelului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O relație specială

NSA transmite date confidențiale brute Israelului

Monden 19 Septembrie 2014 / 00:00 380 accesări

Fostul consultant al Agenției Naționale de Securitate (NSA) a SUA Edward Snowden acuză instituția că a oferit Israelului informații confidențiale brute și necenzurate, încălcând astfel protocolul internațional. Aceasta este noua dezvăluire făcută în paginile cotidianului ”The New York Times” despre amploarea activităților de supraveghere ale NSA în lume.

SCHIMBURI SISTEMATICE Informațiile confidențiale care sunt schimbate între guverne sunt, în general, prelucrate pentru a ascunde anumite nume sau alte detalii sensibile, însă Edward Snowden a indicat pentru ”The New York Times” că administrația de la Washington a transmis sistematic aliatului său israelian date brute, necenzurate. Acestea conțin, de exemplu, unele conversații private și numele celor care comunică, inclusiv cetățeni americani ce discută cu apropiați din Israel și din teritoriile palestiniene. ”Este unul din cele mai mari abuzuri pe care le-am văzut vreodată”, a subliniat Snowden, în vârstă de 31 de ani, refugiat în prezent în Rusia. Informațiile erau oferite Unității 8200, unitate de elită a serviciilor secrete israeliene, un fel de echivalent al NSA. Potrivit unei note transmise între Israel și NSA, toate formele de comunicare pot fi împărtășite între cele două părți, de la transcrieri neprelucrate de documente până la telexuri, facsimile, înregistrări vocale, precum și date ale serviciilor de informații. Nota confirmă că NSA trimite sistematic date brute în Israel, susține fostul consultant.

O NOUĂ PATRIE Este aproape sigur că Elveția îl va primi pe Edward Snowden, asigurându-l că se va bucura de protecție. Fostul consultant IT nu va fi extrădat către SUA și i se garantează azil politic. Acestea sunt, pe larg, prevederile parafate într-un document de trei pagini redactat de specialiștii mai multor instituții oficiale din Elveția. De altfel, Edward Snowden este familiarizat cu Elveția, unde a activat în perioada 2007 - 2009, ca tehnician IT în cadrul delegației SUA la sediul Națiunilor Unite de la Geneva. Decizia finală de a-i oferi protecție și azil politic lui Edward Snowden aparține acum Guvernului elvețian.

Și Scoţia ar putea lua în considerare posibilitatea de a-i acorda azil fostului consultant al NSA. Anul acesta, activistul Mick Napier a prezentat o petiţie în care cerea autorităţilor scoţiene să-i acorde azil lui Edward Snowden, în cazul dobândirii independenţei la referendumul de ieri. Mick Napier le-a spus parlamentarilor scoţieni că ţara îi datorează lui Snowden ”recunoştinţă deoarece acţiunile sale au fost semnificative pentru fiecare cetăţean din Scoţia”. Susţinătorii acestei iniţiative, formulată după ce Edward Snowden a fost ales rector la Universitatea din Glasgow, apreciază că, dacă Scoţia i-ar acorda acestuia azil, ar arăta ”o distanţare clară de caracterul intruziv al securităţii britanice”. O Scoţie independentă s-ar desprinde de Regatul Unit şi, totodată, nu ar mai fi parte dintr-o relaţie specială cu SUA. Ideea ca Scoţia să rişte un scandal diplomatic cu SUA, acordându-i azil lui Snowden, a fost calificată drept revoltătoare de către unii parlamentari. Guvernul scoţian a precizat că subiectul va fi discutat după referendum.

Edward Snowden a devenit celebru după ce a transmis presei zeci de mii de documente care dovedesc amploarea activităților de supraveghere ale NSA în lume, dezvăluiri calificate drept acte de trădare de către președintele Comisiei pentru servicii secrete din Camera Reprezentanților din SUA. Căutat pentru spionaj și furt de documente aparținând statului, informaticianul riscă până la 30 de ani de închisoare în SUA.

Taguri articol


12