O statuie de peste 7 metri a inventatorului legendarei arme a fost dezvelită în centrul capitalei ruse

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Kalașnikov, pus pe soclu la Moscova

O statuie de peste 7 metri a inventatorului legendarei arme a fost dezvelită în centrul capitalei ruse

Externe 19 Septembrie 2017 / 16:19 462 accesări
Fostul inginer sovietic Mihail Kalașnikov a fost imortalizat ținând în brațe celebra AK-47

Fostul inginer sovietic Mihail Kalașnikov a fost imortalizat ținând în brațe celebra AK-47

Considerat un simbol al fostei Uniuni Sovietice, inginerul Mihail Kalașnikov, inventatorul legendarei arme de asalt care îi poartă numele, rămâne o figură emblematică pentru ruși. O statuie impunătoare a acestuia, decedat pe 23 decembrie 2013 la vârsta de 94 de ani, în urma unei maladii îndelungate, a fost inaugurată marți la Moscova, în cadrul unei ceremonii oficiale fastuoase. În acest fel, autoritățile locale au dorit să salute arma care a devenit o veritabilă marcă culturală a țării. Noua sculptură din metal, ridicată chiar în centrul capitalei ruse, având o înălțime de peste șapte metri, îl reprezintă pe Kalașnikov, care ține cu ambele mâini un AK-47, arma pe care a creat-o în 1947 și care a fost de atunci fabricată, potrivit estimărilor, în peste 100 de milioane de exemplare pe plan mondial. Arma, robustă și convenabilă din punctul de vedere al prețului de comercializare, a devenit un simbol al luptei armate pentru independență și decorează numeroase drapele, inclusiv cel al Mozambicului și cel al mișcării șiite libaneze Hezbollah.

Inginerul sovietic nu a primit niciodată bani din milioanele de arme vândute care îi poartă numele și care sunt folosite de armatele din peste 80 de țări. Aflată în declin în momentul morții celui mai renumit angajat al ei, compania Kalașnikov a trecut de atunci printr-o modernizare profundă sub coordonarea administrației publice, care a anunțat în acest an că va ceda majoritatea capitalului ei unor investitori privați. Compania a pus accentul pe exporturi și pe îmbunătățirea imaginii sale, deschizând magazine în care sunt scoase la vânzare diverse produse derivate.

"Mihail Kalașnikov întruchipa cele mai bune trăsături ale omului rus: un talent natural extraordinar, simplitate, integritate și organizare", a declarat în cadrul ceremoniei ministrul Culturii din Rusia, Vladimir Medinski. Născut pe 10 noiembrie 1919 într-un sat din Siberia, inginerul a continuat să lucreze până în 2012, cu un an înainte de deces. El a fost înmormântat cu onoruri într-un vast cimitir militar din apropiere de Moscova, în prezența președintelui Vladimir Putin și a multor oficiali de rang înalt din administrația rusă.

Taguri articol


12