Oameni ai străzii răpiţi pentru a fi folosiţi drept sclavi. Avocatul poporului verifică situaţia acestora

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Oameni ai străzii răpiţi pentru a fi folosiţi drept sclavi. Avocatul poporului verifică situaţia acestora

Social 09 Iunie 2020 / 10:37 912 accesări
Avocatul Poporului intervine în situaţia persoanelor fără adăpost din Municipiul Baia Mare, care ar fi fost răpiţi de pe stradă şi folosiţi drept sclavi la o fermă. DIICOT face deja verificări în această cauză, iar patru persoane sunt arestate.
„Avocatul Poporului a fost sesizat de 8 organizaţii neguvernamentale cu privire la situaţia creată în Municipiul Baia Mare, prin conduita edilului localităţii. Concret, sunt semnalate posibile încălcări ale drepturilor persoanelor fără adăpost, ocazie cu care ni s-a solicitat intervenţia”, transmite, marţi, instituţia Avocatului Poporului.
Faţă de situaţia semnalată, Avocatul Poporului va demara propria investigaţie, urmând să întreprindă demersuri în sensul clarificării aspectelor sesizate.
Membrii unei familii din Maramureş sunt acuzaţi că răpeau bărbaţi cu handicap psihic ori fără adăpost pe care îi duceau şi îi exploatau, prin bătăi sau înfometare, la munci agricole. Poliţiştii şi procurorii au făcut joi două percheziţii şi au salvat cinci victime ale traficului de persoane.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, în perioada mai 2019 – mai 2020, mai multe persoane aparţinând aceleiaşi familii au constituit un grup infracţional organizat, specializat în exploatarea persoanelor vulnerabile.
„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada mai 2019 – mai 2020, mai multe persoane aparţinând aceleiaşi familii au constituit un grup infracţional organizat, specializat în exploatarea persoanelor vulnerabile (cu handicap psihic ori fără adăpost care nu se pot întreţine singure şi nu au resurse de subzistenţă), prin folosirea acestora la prestarea unor munci fizice în gospodăria lor, utilizând în acest scop constrângerea fizică şi morală (acte de violenţă fizică şi ameninţări, injurii, supunerea la umilinţe şi aplicarea unor tratamente degradante, înfometare), precum şi lipsirea de libertate în mod ilegal pentru a împiedica persoanele respective să părăsească ulterior locaţia membrilor grupării infracţionale”, se arată în comunicatul DIICOT.
Potrivit procurorilor, persoanele erau răpite sau racolate din Gara Baia Mare.
„Astfel, membrii grupării infracţionale au dezvoltat o practică din a se deplasa periodic pe raza Gării CFR din municipiul Baia Mare, judeţul Maramureş, unde, profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se află diverse persoane din categoria celor menţionate anterior, le răpesc efectiv ori le determină în baza unor promisiuni mincinoase (falsul pretext că vor fi plătite adecvat pentru a presta munci agricole ori de îngrijire a animalelor din gospodăriile membrilor grupului infracţional) să accepte să se deplaseze cu ei la adresele acestora de domiciliu”, mai susţin procurorii.
Ulterior, după ce bărbaţii ajungeau la casele membrilor grupării, aceştia le reţineau actele şi prin violenţe fizice şi verbale erau obligate să muncească până la epuizare, fără a fi plătiţi, fără a fi hrăniţi corespunzător şi sechestrându-i în diverse anexe gospodăreşti, conform Mediafax.
Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1438 secunde