“Om deosebit, mamă minunată, o parte din ea a murit alături de bebeluşi”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

“Om deosebit, mamă minunată, o parte din ea a murit alături de bebeluşi”

Sănătate 26 August 2010 / 00:00 835 accesări

O parte din omul Florentina Cîrstea a murit în incendiu, alături de copiii pe care i-a îngrijit, iar imaginea ei trebuie corectată în ochii opiniei publice şi ai copilului ei pentru că ce s-a întâmplat putea să se întâmple oricui, întrucât procedurile sunt ştiute de personal, dar nu pot fi aplicate. Acesta este mesajul transmis, într-un comunicat, nouă medici specialişti neonatologi (Bianca Vameşu, Alexandra Cozinov, Georgeta Grecu, Mădălina Dobrescu, Cătălina Iordan, Melania Iancu, Daniela Matrof, Mariana Păun şi Dana Vlase), precum şi echipa de asistente de neonatologie, moaşe şi asistente de obstetrică-ginecologie de la Maternitatea Giuleşti. “Nu am ales întâmplător specialitatea de neonatologie. Începuturile sunt întotdeauna grele şi am simţit că e important să ajuţi mai ales în acele momente. Drama părinţilor care şi-au pierdut copiii în incendiul de la Giuleşti este greu de exprimat în cuvinte. 12 minute au adus o veşnicie de suferinţă în rândul familiilor care au rămas fără copii”, spun medicii neonoatologi.

Aceştia arată că o cunosc pe asistenta Florentina Cîrstea din anii de rezidenţiat, ei descriindu-i ca pe una dintre cele mai bune, care i-a învăţat multe secrete ale manevrelor medicale. “Dăruirea ei şi simţul clinic au ajutat mulţi medici să pună copiii pe drumul cel bun în momente critice - pentru că într-o secţie de terapie intensivă aşa sunt majoritatea momentelor. Şi munca este de echipă. Această asistentă îngrijea în tură şi câte 17-18 copii prematuri şi/sau în stare critică, mulţi dintre ei ventilaţi mecanic. Era chemată de medici să-i însoţească la naşterile cu probleme chiar dacă nu era atribuţia ei în acel moment. Activitatea ei până la tragicul accident a fost fără reproş. A făcut mult mai multe pentru copiii care i-au trecut prin mână şi pentru părinţii acestora decât este menţionat în fişa postului. A refuzat oferte de muncă tentante pentru că a considerat că acolo poate să ajute cu adevărat”, mai scriu medicii. Potrivit acestora, în sistemul medical nu există o “cultură” a procedurilor poate şi pentru că, din cauza lipsurilor, multe lucruri trebuiau improvizate: sisteme de drenaj, diverse piese ale unor aparate etc.. Situaţia aceasta există poate pentru că asistentele, medicii sau managerii nu au avut suficiente schimburi de experienţă cu cei din ţările unde procedurile şi mecanismele funcţionează. “Ştim că nimic nu poate scuza sau diminua tragedia şi că asistenta răspundea de acei copii în fiecare din cele 720 de minute ale turei ei. Din păcate sistemul nu va fi trimis în judecată alături de ea pentru cele 12 minute în care greşeala ei s-a însumat cu greşelile altora care vor scăpa nepedepsiţi. Suntem dezolate deopotrivă pentru pierderea părinţilor dar şi pentru această asistentă care a îngrijit cu dăruire sute de copii, mulţi mai mici de un kilogram, pentru care munca asistentelor este la fel de importantă sau uneori chiar mai importanta decât a medicilor. Oriunde în lume. Sperăm într-o justiţie corectă în afara presiunilor mediatice”, mai spun cei nouă medici specialişti.

• ALĂTURI DE EA ŞI ASISTENTELE • La rândul lor, asistentele de neonatologie, moaşele şi asistentele de obstetrică-ginecologie de la Maternitatea Giuleşti se declară “profund îndurerate de pierderea şi suferinţa copiilor implicaţi în tragedia întâmplată în secţia în care muncim, secţia de terapie intensivă nou-născuţi”.

“Noi, asistentele de neonatologie, lucrăm permanent în regim de terapie intensivă şi reanimare. Asta înseamnă o luptă continuă, preţ de ore, minute, secunde, toate dilatate la maxim, pline de gesturile medicale de înaltă fineţe şi precizie pe care trebuie să le practicăm în orice condiţii. Uneori lupta pentru viaţa unui singur copil se întinde pe zile, săptămâni întregi iar acesta este multiplicată cu un număr de 15-20 de nou-născuţi de care ne ocupam în cea mai mare parte singure. Am ajuns la performanţe de care, după cum ne spun medicii care au practicat în afara ţării, puţine cadre medicale supraspecializate în domeniul neonatologiei le pot atinge. Uneori o tură de noapte însumează 3-4 copii ventilaţi mecanic, 2-3 ventilaţi CPAP, 1-2 cu convulsii, 1-2 malformaţi şi mulţi alţii în stare critică. Dintre aceştia mulţi sunt copii cu prematuritate extremă (25-26 săpămâni/ 400-500g la naştere), dintre care mulţi provin din sarcini gemelare sau tripleţi obţinute cu mare dificultate”, descriu acestea condiţiile în care muncesc. Colegele Florentinei Cîrstea o descriu pe aceasta ca pe “un om minunat, foarte corect şi extrem de dedicat meseriei ei”, care a şi fost propusă repetat pentru postul de asistentă şefă de neonatologie, dar care a refuzat pentru că nu accepta compromisuri şi nu ar fi permis sub conducerea ei probleme organizatorice care să conducă la evenimente ca tragedia produsă.



12