ONU doreşte o soluţie politică pentru conflictul din Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ONU doreşte o soluţie politică pentru conflictul din Siria

Externe 04 Octombrie 2016 / 15:21 358 accesări

Reprezentantul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, s-a declarat profund dezamăgit de încheierea negocierilor americano-ruse privind încetarea focului în această ţară, însă a spus că este hotărât să caute o soluţie politică. SUA au anunţat, luni, suspendarea discuţiilor cu Rusia pe tema încetării focului în Siria, după ce, în urma unui raid aerian, cel mai mare spital din Alep a fost distrus în totalitate. SUA au acuzat Rusia de încălcarea angajamentelor luate pentru restabilirea armistițiului și de intensificarea atacurilor aeriene împotriva civililor. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, a afirmat că Rusia și Siria au întreprins acţiuni militare prin care au încălcat acordul de încetare a focului, menționând bombardarea unor spitale, precum și atacul aerian din 19 septembrie, care a vizat un convoi umanitar ONU. SUA au acuzat Rusia de atacarea convoiului, lucru negat vehement atât de Moscova, cât și de Damasc. Ministerul rus de Externe a reacționat prompt la acest anunț și și-a exprimat ”profunda dezamăgire în legătură cu decizia SUA”.

Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, și-a exprimat nemulţumirea față de incapacitatea administraţiei Obama de a găsi o soluţie la conflictul din Siria, criticând ajutorul oferit de Rusia şi Iran regimului Bashar al-Assad. În cursul unei întâlniri cu reprezentanţi ai societăţii civile siriene, John Kerry a subliniat că SUA nu au nicio justificare juridică să atace administraţia Bashar al-Assad, argumentând că Rusia a fost invitată să ofere asistenţă militară. John Kerry și-a exprimat frustrarea că Rusia a reuşit să îşi impună poziţiile în Siria: ”Mulţi dintre noi am vrea să existe un mecanism de aplicare a regulilor, dar nu avem niciunul acum, astfel că încercăm să continuăm eforturile diplomatice; înţeleg că este frustrant, nimeni nu este mai frustrat decât noi”. Kerry a avertizat că intensificarea eforturilor americane de înarmare a insurgenţilor ar putea atrage reacţii. ”Problema este că toată lumea suplimentează forţele. Rusia trimite mai mult, Iranul suplimentează; Hezbollah suplimentează prezenţa, la fel şi Frontul al-Nusra; Arabia Saudită şi Turcia intervin cu fonduri, iar sirienii sunt distruşi. Iar asta este o problemă”, a atras atenţia Kerry.

SUA ar putea renunţa la căutarea unei soluţii diplomatice cu Rusia la conflictul din Siria, administraţia Obama anunţând că analizează alte opţiuni, inclusiv militare, pentru a pune capăt crizei.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1789 secunde