Operatorul centralei Fukushima, dat în judecată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Urmare a catastrofei nucleare

Operatorul centralei Fukushima, dat în judecată

Monden 12 Mai 2014 / 00:00 496 accesări

PESTE LIMITA LEGALĂ Un angajat al centralei nucleare Fukushima Daiichi a demarat un proces istoric împotriva operatorului Tokyo Electric Power Company (TEPCO), căruia îi impută nivelurile mari de radiaţie la care a fost expus în zilele ce au urmat accidentului provocat de cutremurul şi valurile seismice din martie 2011. “Îmi doresc ca angajatorul să ne fi informat despre posibile riscuri în avans”, este poziţia exprimată de bărbatul în vârstă de 48 de ani, care s-a identificat în faţa presei numai cu prenumele Shinichi, din cauza stigmatului social care se răsfrânge asupra persoanelor care încearcă să răstoarne ordinea tradiţională în Japonia. “Vreau ca operatorul TEPCO să creeze condiţii mai sigure pentru angajaţii săi, pentru că decontaminarea reactoarelor nu se va termina prea curând”, a mai adăugat acesta, într-o conferinţă de presă.

Bărbatul a făcut parte dintr-o echipă trimisă la centrala Fukushima Daiichi să întindă cabluri electrice, în încercarea de a reporni sistemul de răcire al reactoarelor nucleare, la 13 zile de la producerea catastrofei. Trei muncitori din echipa sa au lucrat având picioarele până la glezne în apă contaminată radioactiv, fiind expuşi şi la radiaţii de până la 180 de milisverţi. Câteva zile mai târziu, au fost spitalizaţi. Chiar dacă Shinichi nu a fost expus la apa contaminată radioactiv, el a lucrat timp de 90 de minute în aer liber, estimând că a fost expus la o doză de minimum 20 de milisverţi. Deocamdată nu are probleme majore de sănătate, dar expunerea sa a depăşit limita legală, ceea ce l-a împiedicat ulterior să mai lucreze la Fukushima Daiichi. Nu este prima dată când Shinichi îşi exprimă public nemulţumirea faţă de acţiunile angajatorului său. În 2012, într-un interviu, a declarat, de asemenea, că TEPCO ar fi trebuit să îşi informeze lucrătorii asupra riscurilor la care se expun şi să lase la latitudinea acestora dacă şi le asumă sau nu.

JUMĂTĂŢI DE ADEVĂR Reclamantul susţine că a fost expus în mod inutil la mari niveluri de radiaţii, din cauza neglijenţei conducerii TEPCO, şi cere compensaţii de 11 milioane de yeni, circa 110.000 dolari. Plângerea a fost depusă de Shinichi, miercuri, la Curtea Districtuală din Fukushima. În replică, conducerea TEPCO a comentat că va examina cu atenţie conţinutul plângerii şi că va răspunde cu sinceritate. Chiar dacă este prima dată când un angajat TEPCO îşi dă în judecată compania, operatorul centralei nucleare Fukushima Daiichi se mai confruntă cu o acţiune în justiţie. În luna aprilie, 79 de marinari americani au dat în judecată TEPCO, cerând despăgubiri de circa un miliard de dolari, acuzând compania că a minţit asupra nivelului de radiaţii în zona în care aceştia au desfăşurat acţiuni umanitare în urma distrugerii provocate de cutremurul şi valurile seismice din martie 2011. În cei trei ani de la catastrofă, o parte dintre reclamanţi au fost diagnosticaţi cu diverse forme de cancer, iar unul dintre ei a avut un copil care s-a născut cu defecte fizice şi fiziologice din cauza expunerii la radiaţii.

Reclamanţii atrag atenţia asupra informărilor repetate din epocă, date publicităţii de TEPCO, conform cărora nivelul de radiaţii nu reprezintă un pericol. În plus, ei acuză TEPCO de încercare de muşamalizare, pentru că la un moment dat a pus nivelul de radiaţii pe seama prezenţei militare a SUA în zonă. Marinarii au mai încercat să dea în judecată TEPCO şi în 2012, dar un judecător american a respins plângerea din cauză că pârâtul era identificat drept Guvernul Japoniei, ceea ce scotea procesul în afara jurisdicţiei sale. Noua plângere vizează acum doar TEPCO. Compania are o poziţie cât se poate de cinică şi nu se dezvinovăţeşte: ”Este de-a dreptul imposibil ca un comandament militar însărcinat cu comanda a mii de oameni din subordine şi înarmat cu unul dintre cele mai sofisticate echipamente din lume să se bazeze numai pe comunicatele de presă şi poziţiile publice ale unei companii de utilităţi publice”.



12