Pace şi înţelegere la nivel înalt între cele două Corei! S-au apucat să-şi demineze frontiera!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pace şi înţelegere la nivel înalt între cele două Corei! S-au apucat să-şi demineze frontiera!

Externe 01 Octombrie 2018 / 15:46 516 accesări
Liderul nord-coreean Kim Jong şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in

Liderul nord-coreean Kim Jong şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in

Frontiera comună a celor două Corei este un teren împânzit practic cu mine! Peste 800.000 de asemenea dispozitive făceau imposibilă trecerea graniţei. Astăzi, luni, 1 ocotmbrie, cele două Corei au început să demineze o secţiune din frontiera lor comună, punând astfel în aplicare un acord încheiat luna trecută la cel de-al treilea summit intercoreean, a anunţat Seulul, relatează AFP, potrivit agerpres.ro. Peninsula trece de la începutul anului printr-o perioadă de detensionare a relaţiilor, cu trei întâlniri între preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, ultima chiar în septembrie la Phenian. Cele două ţări, care sunt, tehnic, în război din cauza absenţei unui acord de pace, au început operaţiuni de deminare în Zona de Securitate Comună (JSA) de la satul de frontieră Panmunjom, singurul sector din Zona Demilitarizată (DMZ) unde cele două armate rivale sunt faţă în faţă, a anunţat Ministerul Apărării sud-coreean. Aceste operaţiuni ar urma să se desfăşoare pe o perioadă de 20 de zile.

Potrivit Seulului, operaţiunile au început de ambele părţi al frontierei, lucru încă neconfirmat de Phenian. JSA a fost deseori folosită pentru negocieri intercoreene. Zona a fost locul unde s-au desfăşurat primele două summituri între Moon şi Kim, în aprilie şi mai. Se estimează că peste 800.000 de mine au fost instalate de-a lungul frontierei în timpul şi după conflictul din 1950-1953, pentru a împiedica orice infiltrare inamică. La summitul din septembrie, Kim a promis destructurarea unui complex balistic, angajându-se de această dată în favoarea unei prezenţe cruciale a unor inspectori internaţionali. El s-a declarat dispus să închidă definitiv un important complex nuclear, dar cu condiţia să obţină ceva la schimb din partea SUA.

Moon şi Kim au anunţat astfel că îşi doresc o candidatură comună pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2032. Ei au promis de asemenea reuniuni regulate ale familiilor divizate de război sau chiar eforturi pentru conectarea reţelelor rutiere şi de cale ferată. Ei s-au înţeles de asemenea să reducă numărul de posturi de supraveghere a frontierei până la finalul anului şi oprirea manevrelor de-a lungul frontierei începând din noiembrie.12
Pagina a fost generata in 0.1775 secunde