Parlamentarii îi scriu lui Iohannis. Cer sancționarea fostului șef SRI!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Comisia de anchetă a alegerilor

Parlamentarii îi scriu lui Iohannis. Cer sancționarea fostului șef SRI!

Politică 28 August 2017 / 18:04 637 accesări
Ambasadorul României în SUA, George Maior

Ambasadorul României în SUA, George Maior

A rămas mai puțin de o săptămână până când comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 trebuie să formuleze o concluzie privind posibila fraudarea a scrutinului în care Traian Băsescu a obținut cel de-al doilea mandat de președinte. Cu toate astea, membrii comisiei nu au reușit nici până în prezent să-i aducă la audieri pe șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi pe fostul general SRI Florian Coldea, care sunt bănuiți că ar fi pus umărul la victoria lui Băsescu în 2009. În schimb, Coldea și Kovesi au trimis scrisori comisiei în care au spus... NIMIC. Pe de altă parte, la comisie a fost invitat și fostul șef al SRI, actual ambasador al României în SUA, George Maior. Culmea este că, deși a dat curs invitației, Maior nu a oferit nicio informație lămuritoare legată de ceea ce s-a discutat „în sufrageria lui Gabriel Oprea“ în noaptea celui de-al doilea tur al prezidențialelor din 2009. De aceea, aleșii au decis, luni, să îl informeze pe preşedintele României, Klaus Iohannis, cu privire la faptul că fostul director al SRI George Maior a refuzat să răspundă întrebărilor forului. Potrivit membrilor comisiei, în acea audiere, George Maior a refuzat să dea orice detaliu și să răspundă întrebării centrale „dacă a fost sau nu, în acea noapte alegerilor din 2009, în sufrageria lui Oprea”. La propunerea deputatului PSD Liviu Pleșoianu, membrii comisiei i-au cerut președintelui să-l snacționeze pe Maior. „La propunerea lui Plesoianu, colegii au votat sa facem o informare legată de faptul că răspunsurile lui Maior nu au fost satisfăcătoare. Eu m-am abținut de la vot. Nu aștept nimic, decât să îl informez cu privire la faptul ca ambasadorul Maior s-a prezentat la comisie, însă membrii consideră că nu e în regula atitudinea domnului Maior. Rămâne la latitudinea președintelui ce decizie va lua“, a declarat preşedinta comisie, Oana Florea.

Dacă este să ținem cont de expresia „corb la corb nu-și scoate ochii“, am putea spune că scrisoarea membrilor comisiei parlamentare va fi aruncată la coșul de gunoi de către Iohannis, iar șeful statului nu numai că nu-l va sacționa pe Maior, dar suntem convinși că îl va suna și va râde copios de acțiunea parlamentarilor.

Ministrul Justiției Toader, mediator?

Pentru finalizarea anchetei, procurorul general al României, Augustin Lazăr, și ministrul Justiției, Tudorel Toader, în calitate de mediator, vor avea o întâlnire în cursul acestei săptămâni pe tema dosarului clasat referitor la scrutinul prezidențial din 2009. Întâlnirea se va desfășura în biroul ministrului Justiției miercuri sau joi. Mai mult decât atât, comisia parlamentară a mai decis, luni, să solicite Serviciului Român de Informații un punct de vedere în legătură cu eventuala prezență a fostului director SRI George Maior și a fostului prim-adjunct Florian Coldea în casa lui Gabriel Oprea, în seara scrutinului din acel an. Amintim că șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, fostul general SRI Florian Coldea şi fostul director SRI George Maior sunt bănuiți că ar fi pus umărul la victoria lui Băsescu în 2009. Totul a plecat de la jurnalistul Dan Andronic, care a povestit, în „Evenimentul Zilei“, despre o întâlnire care a avut loc chiar în noaptea celui de-al doilea tur al alegerilor, acasă la Gabriel Oprea. La şedinţa secretă au participat, printre alții, Kovesi, Coldea şi Maior. Cu toţii se preocupau ca Băsescu să obţină un nou mandat, susţine Andronic. El îşi aminteşte că a fost printre primii care au aflat scorul obţinut de Băsescu.12