Pastramă de raţă şi gâscă, specialităţi din satul Şipote

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Târgul de Crăciun la Pavilionul Expoziţional Delicatese dobrogene

Pastramă de raţă şi gâscă, specialităţi din satul Şipote

Eveniment 19 Decembrie 2012 / 00:00 10693 accesări

TÂRG În prag de Sărbători, Târgul de Crăciun de la Pavilionul Expoziţional oferă o gamă diversă de produse tradiţionale aduse din zone cu renume din întreaga ţară, în special din Banat, Maramureş sau Bucovina, despre care producătorii spun că sunt 100% naturale şi nu conţin niciun ingredient „exotic”. Numai că, în mod eronat, atunci când spun tradiţional, cei mai mulţi se gândesc la zonele amintite mai sus. Însă, în ciuda percepţiei greşite, noi, cei din Dobrogea, avem oameni care respectă tradiţia românească şi oferă produse de calitate. Printre produsele aduse la târg sunt expuse şi preparatele locale, de la noi din judeţ. Un exemplu este şi cel al familiei Preda, din satul Şipote, comuna Deleni, care a adus la această ediţie a târgului produse 100% naturale. În afară de cârnaţi, şunculiţă, kaizer şi muşchi de porc afumat, piesele de rezistenţă sunt pastrama afumată de pui, raţă şi chiar gâscă. „În gospodărie avem capre, raţe, porci, găini. Noi creştem animalele, noi le sacrificăm şi obţinem produse fără niciun fel de aditivi sau coloranţi”, a declarat producătorul din Şipote, Maria Preda.

REŢETE Producătorul dobrogean nu a vrut să dezvăluie secretele produselor sale, în schimb ne-a vorbit despre cum se prepară pastrama de raţă sau de gâscă. „Dacă nu ştii să pregăteşti cum trebuie o raţă sau o gâscă şi faci pastramă, ea nu rezistă în timp. Aproximativ 12 zile trebuie să stea carnea la macerat, cu mirodenii, în butoaie, şi abia apoi se afumă, să se pătrundă până la os. Eu merg pe principiul: mai întâi să-mi placă mie, şi abia atunci altul poate mânca”, a afirmat Maria Preda. Ea a spus că nu este pentru prima dată la un târg de produse, şi că oamenii au apreciat munca familiei ei. „Vrem să arătăm că şi noi, dobrogenii, facem produse naturale şi cunoaştem foarte multe secrete de preparare, precum ardelenii sau moldovenii”, a spus Maria Preda, care a adăugat că la ediţia de anul viitor va veni cu o noutate: cârnaţi de curcan. „Am observat că, uşor, uşor, românii încep să renunţe la carnea de porc, alegând în schimb carnea de pasăre, raţă şi gâscă, crescute în gospodăriile oamenilor de la sate”, a spus Maria Preda.

Taguri articol


12