Patru proiecte de dezvoltare urbanistică la Cumpăna, pe masa Guvernului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Patru proiecte de dezvoltare urbanistică la Cumpăna, pe masa Guvernului

Administrație 31 Iulie 2006 / 00:00 1366 accesări

Primăria Cumpăna a depus la cancelaria Guvernului două proiecte pentru obţinerea finanţării guvernamentale în vederea demarării unor programe de îmbunătăţiri urbanistice, pentru a profita de oportunitatea atragerii de fonduri de dezvoltare, oferită autorităţilor locale din mediul rural prin prevederile OG nr 7/2006. Primul dintre proiecte vizează amenajarea unui sistem de protecţie împotriva erodării pe dereaua din localitate şi construirea mai multor poduri şi podeţe pietonale care să traverseze această derea.

Cel de-al doilea proiect are ca obiective atît repunerea în funcţiune a staţiei de pompare a dejecţiilor menajere cît şi extinderea reţelelor de canalizare din localitate. Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, a declarat: „pornirea staţiei de pompare a dejecţiilor menajere este primul obiectiv care trebuie atins înainte de demararea lucrărilor de amenajare a sistemului de canalizare”. Conform proiectelor deja existente, această pompă va translata dejecţiile menajere colectate din Cumpăna către staţia de epurare RAJA din cartierul constănţean Poarta 6. Ambele proiecte au cîte un plafon maxim de fonduri de 40 miliarde, din care autoritatea locală este obligată să finanţeze cel puţin cu 10%, ceea ce înseamnă că, dacă autoritatea locală va reuşi să încheie protocolul de finanţare pentru ambele proiecte înaintate spre aprobare, va fi nevoită să scoată din bugetul propriu, cu titlu de cofinanţare, în jur de 8 miliarde de lei.

Un alt proiect demarat de autoritatea locală din Cumpăna poate fi realizat cui ajutorul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, avînd ca scop extinderea reţelei de apă, în cele două cartierele noi ale comunei, şi pietruire drumurilor în aceste zone. Şi în acest caz, Primăria a depus documentaţia la autorităţile centrale pentru a beneficia de prevederile HG 577/1997, privind fondurile acordate pentru dezvoltarea infrastructurii în mediul rural. Tot la stadiu de proiect se află şi dotarea cu sisteme de încălzire termică a căminului cultural şi casei de cultură din localitate. ”Lucrarea ar trebui finalizată în iarna acestui an. Acum este la stadiul de proiect şi va fi demarată cel tîrziu, la sfîrşitul lunii august. Costurile ajung la peste 1,5 mld numai pentru instalaţie”, a declarat primarul.



12