PERICOL! Erdogan ameninţă cu un „război între Cruce şi Semilună“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Conflict mondial

PERICOL! Erdogan ameninţă cu un „război între Cruce şi Semilună“

Externe 11 Iunie 2018 / 16:40 2103 accesări

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a criticat ferm decizia cancelarului austriac, Sebastian Kurz, anunţată vineri, de a închide şapte moschei ca măsură de a combate „islamul politic”, avertizând împotriva unui „război între Cruce şi Semilună”, transmite France Presse. „Aceste măsuri luate de cancelarul austriac mi-e teamă că sunt pe cale să conducă lumea spre un război între Cruce şi Semilună”, a declarat Erdogan într-un discurs susţinut în acest weekend la Istanbul.

Semiluna este unul dintre simbolurile care sunt în mod regulat asociate cu islamul, scrie agenţia franceză de presă. Cancelarul austriac, conservatorul Sebastian Kurz, a anunţat vineri că ţara sa va expulza mai mulţi imami finanţaţi din străinătate şi va închide şapte moschei, în scopul de a lupta împotriva „islamului politic”.

Aceastădecizie, a precizat Kurz, este legată îndeosebi de reconstituirea, foarte controversată, de către copii îmbrăcaţi în soldaţi, în una dintre principalele moschei din Viena afiliată comunităţii turce, a unei bătălii emblematice din istoria otomană. „Societăţi paralele, islamul politic şi radicalizarea nu-şi au locul în ţara noastră”, a dat asigurări şeful guvernului austriac într-o conferinţă de presă.

Fotografiile cu reconstituirea bătăliei de la Gallipoli, interpretată de către copii în localurile moscheii, au fost publicate la începutul lunii în revista săptămânală de stânga Falter şi au stârnit o largă emoţie în rândul clasei politice austriece de toate tendinţele. „Ei spun că vor expulza oamenii noştri religioşi din Austria. Credeţi că nu vom reacţiona dacă vor face asta? Asta înseamnă că va trebui să luăm măsuri”, a reacţionat Erdogan, fără alte detalii, în discursul ţinut sâmbătă seara la Istanbul.

Vineri, purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc a denunţat deja anunţul făcut de Austria ca măsură ce rezultă, în opinia sa, din „valul populist, islamofob, rasist şi discriminatoriu” din această ţară. Aproximativ 360.000 de persoane de origine turcă locuiesc în Austria, dintre care 117.000 sunt cetăţeni turci. Relaţiile dintre Ankara şi Viena au fost deosebit de tensionate de la încercarea de lovitură de stat împotriva lui Erdogan în iulie 2016, urmată de o represiune masivă, scrie AFP. Remarcile preşedintelui turc survin, de asemenea, înainte de alegerile anticipate cruciale din 24 iunie. Guvernul austriac a interzis în mod explicit funcţionarilor turci să organizeze mitinguri în Austria în vederea celor două scrutinuri prezidenţiale şi legislative.12
Pagina a fost generata in 0.1544 secunde