Peste 13.000 de posturi desfiinţate în sistemul bugetar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Peste 13.000 de posturi desfiinţate în sistemul bugetar

Eveniment 13 August 2009 / 00:00 1140 accesări

În sistemul bugetar s-a pornit tăvălugul disponibilizărilor. Guvernanţii au anunţat, ieri, că vor desfiinţa sau comasa cele mai multe agenţii din subordinea Executivului, ştergînd din organigrame 12.777 posturi. Ministrul Dan Nica a declarat, după şedinţa de ieri a Cabinetului Boc, că restructurarea Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) se va rezuma la dispariţia unui număr de 1.225 de posturi, care va avea ca rezultat o economie a cheltuieilor cu salariile de 75 de milioane de lei anual. „Sînt instituţii care au obiecte de activitate similare şi care vor funcţiona împreună“, a declarat Nica, menţionînd, totuşi, că acestea se autofinanţau. \"Dispar nişte posturi de directori şi de directori adjuncţi\", a mai spus Nica. Ultima reorganizare a MAI, care a avut loc în primăvara acestui an, a dus la reducerea posturilor cu 35%. Atunci, 22 de direcţii generale din aparatul central al ministerului au fost restructurate. Şi la Ministerul Economiei se va reduce numărul posturilor. Ministrul Adriean Videanu a declarat că 5.400 de angajaţi ai companiilor din subordinea Ministerului Economiei vor fi concediaţi pînă la sfîrşitul anului, după ce alte 4.800 de persoane de la societăţile respective au rămas fără loc de muncă începînd din ianuarie 2009. Potrivit lui Videanu, cele aproximativ 30 de companii naţionale din subordinea instituţiei vor fi restructurate, iar cele 14 institute de cercetare vor fi comasate în două unităţi, cu reducerea la zero a subvenţiilor, de la 1 ianuarie 2010. Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a anunţat reducerea numărului de posturi la Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală, care va fi reorganizată, în urma discuţiei cu experţii FMI, pentru îmbunătăţirea actului de control. Vor fi desfiinţate 477 de posturi, din care 440 sînt ocupate. „Vom reduce controlul la bunii contribuabili, la cei care se conformează voluntar la plata obligaţiilor bugetare şi va fi orientat în special spre cei cu potenţial ridicat de risc în ce priveşte fraudarea sau rambursările de TVA“, a declarat Pogea. La Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ şi Mediu de Afaceri se vor reduce 260 de posturi, ceea ce înseamnă o economie la buget de 3,3 milioane de lei. „Am decis cumularea Centrului Român pentru Promovarea Comerţului cu Agenţia Română pentru Investiţii Străine şi crearea Centrului de Promovarea a Comerţului şi a Investiţiilor Străine“, a declarat ministrul Constantin Niţă. Potrivit lui Niţă, de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor vor fi reduse 40 de posturi, iar de la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, 63 de locuri de muncă.

Reduceri de personal din posturile neocupate

Ministerul Sănătăţii desfiinţează 627 de posturi, cele mai multe la Direcţiile de Sănătate Publică şi Agenţia Naţională a Medicamentului „Măsurile legislative şi organizatorice ale MS vizează numai reorganizarea aparatului administrativ, fără a afecta activitatea unităţilor sanitare publice“, a declarat ministrul Ion Bazac. La Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, ministrul Vasile Blaga a păstrat patru din cele şase unităţi iniţiale şi a redus schema de personal cu 271 de posturi, din care 240 erau neocupate, economia înregistrată la bugetul de stat fiind de peste un milion lei pe lună. „Centrul de Documentare pentru Construcţii, Arhitectură, Urbanism şi Amenajarea Terioriului, Institutul Urban Proiect şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii şi Economia Construcţiilor ICERC-Bucureşti se desfiinţează şi ia fiinţă Institutul Naţional de Cecetare în Construcţii Urbanism şi Dezvoltare Durabilă, cu 33 de posturi. De asemenea, Centrul Naţional pentru Reducerea Riscului Seismic se reorganizează în Centru Naţional de Cecetare-Dezvoltare pentru Protecţia Construcţiilor la Acţiuni Seismice şi Alunecări de Teren, cu 17 posturi“, a declarat Blaga. Ministrul Agriculuri, Ilie Sîrbu, a anunţat că va restructura 1.200 de posturi de la unităţile din subordine, al căror număr a fost redus de la 31, la 21. Potrivit lui Sîrbu, Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare va fi transferată la AVAS, în vederea privatizării. Agenţia Domeniului Statului, Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare şi Regia Naţională a Pădurilor vor rămîne în forma iniţială, iar ministrul a propus Guvernului reducerea personalului acestora cu 20%. Ministerul Mediului va concedia 31 de angajaţi şi va reduce alte 413 posturi în prezent vacante, această restructurare urmînd să aducă o economie la buget de 16,879 milioane de lei. De asemenea, MAE va desfiinţa 86 de posturi din structurile subordonate, realizînd o economie de 300.000 de euro, dar nu va proceda la disponibilizări în cadrul ministerului deoarece se confruntă cu deficit de personal

Agenţiile coordonate de Boc, lovite de restructurare

La rîndul său, ministrul Marian Sîrbu a declarat că la Ministerul Muncii vor fi desfiinţate 1.316 posturi ocupate, cheltuielile cu salariile fiind reduse cu 30 de milioane de lei pe an. Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional va restructura peste 200 de posturi, ceea ce înseamnă o economie la bugetul de stat de 2 milioane de lei. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat o reducere de 401 posturi din cadrul instituţiilor subordonate, reprezentînd o economie de 12 milioane de lei pe an. La nivelul agenţiilor coordonate de premierul Emil Boc, peste 1.300 de posturi vor fi desfiinţate, cele mai multe dintre acestea, 920, la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară. Numărul total de posturi desfiinţate, în urma anunţurilor de ieri ale miniştrilor este de 13.307. Ministerele Justiţiei, Apărării, Comunicaţiilor, Turismului, Tineretului şi Sporturilor nu au anunţat, ieri, nicio reducere de personal. Săptămîna trecută, Guvernul a decis să restructureze 226 de agenţii, astfel încît să rămînă doar 107, urmînd ca 9.200 de posturi să fie eliberate, iar veniturile proprii ale agenţiilor să fie virate direct la buget, realizîndu-se economii totale de circa 150 milioane euro. Ieri, după şedinţa de Guvern, Boc a spus că trebuie să se termine cu \"golăneala\" cheltuirii banului public în mod nejustificat şi a adăugat că Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului şi pe pachetul de legi privind restructurarea agenţiilor, pe lîngă legea salarizării unice în sistemul bugetar, pachetul de legi ale educaţiei şi legea pensiilor.



12