Ping-Pong cu nervii fermierilor!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Comunicat de presă

Ping-Pong cu nervii fermierilor!

Social 07 Mai 2018 / 17:58 823 accesări

În acest moment, membrii ACEBOP (ASOCIAȚIA CRESCĂTORILOR DE BOVINE, OVINE, PORCINE DIN ROMÂNIA) consideră că Președintele României, dl. Klaus Iohannis, împreună cu clasa politică, transformă o necesitate națională într-un joc politic. Dacă în presă a fost menționată doar sesizarea Curții Constituționale pentru legea reproducției la porc, informăm că și legea reproducției la pasăre a luat același drum. Atragem atenția, așa cum am făcut-o în ultima perioadă, asupra faptului că România a ajuns o piață de consum a produselor din Uniunea Europeană – produse care s-a demonstrat că au dublu standard – recunoscut și investigat de instituțiile europene responsabile.
Este inadmisibil să se joace ping-pong între instituții, cu o lege care ar trebui să sprijine fermierii români!
Constatăm cu surprindere faptul că instituția prezidențială îngreunează demararea unui proiect care face bine României. În 30 de ani de la Revoluție, zootehnia românească aproape că nu există în Europa. Suntem incapabili să ne producem mâncarea de care avem nevoie! Importăm aprox. 70% din alimentele pe care le consumăm, iar sectorul cărnii de porc este la pământ!
Astăzi, fermierul nostru cumpără purcelul la aprox. 70 de euro din alte state membre, în timp ce prețul de producție în România este de aprox. 40 de euro/cap. Diferența de cost este suportată de consumator!
Construirea fermelor de reproducție este aproape nefinanțabilă de către băncile comerciale din România, din cauza istoricului zootehniei naționale, marcat de numeroase falimente în industria alimentară autohtonă - tocmai din lipsa celei mai importante verigi, reproducția.
De menționat este faptul că programe similare de dezvoltare a agriculturii au fost derulate în alte state membre, în ultimii 20 de ani. Majoritatea asociațiilor din zootehnia românească de profil au avut un punct de vedere vizavi de legile de interes național pentru porc și pasăre și îl susțin în continuare.
În numele membrilor A.C.E.B.O.P.
Dr. Mary Pană – Președinte

Taguri articol


12