Placă omagială închinată lui I.N. Roman, la Biblioteca Județeană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Placă omagială închinată lui I.N. Roman, la Biblioteca Județeană

Cultură 08 Septembrie 2016 / 16:05 566 accesări

Biblioteca Județeană Constanța (BJC) „Ioan N. Roman” organizează marți, 13 septembrie, de la ora 11.00, o suită de manifestări culturale în contextul aniversării a 85 de ani de la înființarea acestui templu al cărții reprezentativ pentru spațiul dobrogean. În programul zilei sunt incluse: dezvelirea unei plăci omagiale cu numele și efigia patronului spiritual al BJC, inaugurarea unei expoziții permanente închinate lui Ioan N. Roman, în sala Referințe generale, precum și deschiderea oficială a expoziției „85 de ani de lectură publică la Constanța”. Un simpozion omagial „in memoriam” Ioan N. Roman (20 iulie 1866 - 12 iulie 1931) a avut loc pe 12 iulie 2016, la Biblioteca „Arhiepiscopul Lucian Florea” a Centrului Eparhial Tomis, în contextul comemorării a 85 de ani de la trecerea la cele veșnice a „Patriarhului Dobrogei”.

Evenimentele din 13 septembrie anticipează manifestările aniversare care vor fi organizate în cea de-a doua parte a lunii septembrie, în contextul împlinirii a 85 de ani de la înființarea instituției de cultură.

Actul de înființare a bibliotecii - Decizia Ministerului Instrucțiunii Publice și Culturii Naționale, sub semnătura lui Nicolae Iorga - datează din 9 iulie 1931. Primul sediu al bibliotecii constănțene a fost în clădirea Consiliului Municipal din Piaţa Independenţei (în prezent, Piaţa Ovidiu), iar din anul 1933, în casele „Ioan N. Roman“ din bulevardul Carol (numit astăzi Tomis) nr. 110. Casele lui Ioan N. Roman au avut de suferit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar o mare parte a fondurilor au fost dispersate în sediile diferitelor instituţii din oraş. Din anul 1946, biblioteca a revenit în sediul Primăriei. De-a lungul anilor, biblioteca a avut numeroase sedii „de împrumut” Actualul sediu destinat acestui templu al cărții a fost ridicat în urma deciziei nr. 229 din 28 mai 1991 a Prefecturii Constanţa, cu avizul Ministerului Culturii nr. 1/1991, pe str. Mircea cel Bătrân nr. 104 A. Noul sediu a fost inaugurat oficial la 30 noiembrie 1998, fiind prima construcţie nouă de bibliotecă din țară, după Revoluţia din 1989.

BJC poartă numele avocatului și publicistului Ioan N. Roman din 24 noiembrie 2003, conform Hotărârii nr. 204 a Consiliului Judeţean Constanţa.

Citește și:

De la 1 septembrie, se modifică programul Bibliotecii Județene!

„Vom marca în mod special cei 85 de ani de existenţă a Bibliotecii constănţene”

„Ioan N. Roman a fost un om plenar“

Biblioteca Județeană are director de nota 10!12
Pagina a fost generata in 0.209 secunde