Ploaie de stele la Festivalul filmului francofon de la Angouleme

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ploaie de stele la Festivalul filmului francofon de la Angouleme

Cultură 26 August 2017 / 13:00 709 accesări

Foto: agerpre

Foto: agerpre

Festivalul filmului francofon de la Angouleme, care s-a deschis marți, 22 august, cu prezentarea în avanpremieră a ultimului lungmetraj semnat de Albert Dupontel, "Au revoir la-haut", le-a oferit cinefililor ocazia de a se întâlni cu o serie de vedete de prim rang ale celei de-a șaptea arte, printre care și actorul american John Malkovich, care prezidează juriul festivalului, conform revistei Paris Match. Actori și personalități din lumea filmului au defilat marți seară, pe covorul roșu al festivalului în ținute diverse, pe toate gusturile, de la cele de gală — rochii de seară și costume — până la ținute mai comode, bazate pe blugi și tricouri. Poate că unii dintre participanți au nevoie de "armura" hainelor de gală atunci când trec pe sub ochiul critic al publicului, în timp ce alții se simt deja relaxați și aleg să se bucure de confort. John Malkovich, supranumit de Paris Match "cel mai francez dintre americani", este președintele juriului acestui festival din care mai fac parte alți opt pasionați ai cinematografiei, printre care jurnalista Claire Chazal, actrițele Laura Smet și Stefi Celma, dar și cântărețul Raphaël.

Cu o cămașă albă și o eșarfă la gât, interpretul celebrului viconte de Valmont (în "Dangerous Liaisons" — 1988) a sosit la festival relaxat și s-a fotografiat alături de numeroase staruri franceze. Îndrăgostit de Franța de mai mulți ani, John Malkovich a călătorit de mai multe ori la Paris pentru a filma sau pentru pentru alte proiecte. În 2012 el a pus în scenă celebrul roman "Les liaisons dangereuses" (Legături periculoase) de Choderlos de Laclos la Teatrul Atelier, o operă care se pare că l-a însoțit pe Malkovich întreaga sa carieră. Întrebat în cadrul unui interviu ce trebuie să aibă un film pentru a-l seduce, președintele juriului de la Angouleme a răspuns simplu: "suflet".

"Trebuie să aibă o anumită originalitate. Nu trebuie doar să se mulțumească să facă trimiteri la realizările altora și nu trebuie să se concentreze doar asupra aspectului vizual. Pe scurt, un film bun trebuie să aibă un suflet, chiar dacă este vorba de o comedie. Pornind de aici, nu am alte reguli preconcepute. Este însă mai bine dacă un film reușește să-mi ajungă la inimă. Există însă și filme foarte bune care, dintr-un motiv sau altul, nu trezesc un sentiment profund în privitor. În cazul meu, mă gândesc, spre exemplu, la (filmul) "Animal Kingdom" al australianului David Michôd. Nu am fost neapărat impresionat de acest film la un nivel profund, însă modul în care regizorul a ales să-l filmeze și modul în care interpretează actorii m-au făcut să iubesc acest film. Fără o astfel de coeziune intelectuală, magia (cinematografiei) nu mai funcționează la fel de bine".

Cea de-a 10-a ediție a Festivalului de film francofon s-a deschis cu proiecția peliculei "Au revoir la-haut", noul film semnat de Albert Dupontel, o adaptare după romanul lui Pierre Lemaître, laureat al premiului Goncourt din 2013. Filmul este o dramă derulată în contextul Primului Război Mondial, în care joacă Laurent Lafitte, Niels Arestup, Emilie Dequenne și Albert Dupontel (în fața și în spatele camerelor de filmat).

Până luni, 28 august, la Angouleme se adună zeci de staruri ale cinematografiei francofone și nu numai, venite pentru a-și prezenta ultimele filme.12
Pagina a fost generata in 0.2242 secunde