PNL trece, oficial, în tabăra lui Băsescu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
PNL, alături de PPE în bătălia pentru CE = susţinere la Preşedinţie în Românica

PNL trece, oficial, în tabăra lui Băsescu

Eveniment 27 Mai 2014 / 00:00 1823 accesări

Atârnat în unghiile disperării de şefia partidului, din păcate unul dintre cele mai vechi din România, Antonescu execută toate mişcările impuse ca nou bufon al regelui. După ce şi-a ţipat în gura mare „prinţipurile” potrivit cărora onoarea nu-i dădea voie să mai stea în fruntea partidului şi că îşi va da demisia, a luat o cioară, a vopsit-o şi i-a dat drumul prin PNL. Astfel, zburătăcind de colo-colo, pe urmele ciorii vopsite, Antonescu şi-a început cursa, sprinten, spre braţele deschise ale lui Băsescu, în care s-a aruncat, plin de fervoare politică de... dreapta... Gata! PNL-ul a fost predat, cu surle şi trâmbiţe şi cu extirpări ale unor elemente periculoase (Tăriceanu şi Stroe - n.r.) lui Băsescu, dar nu orişicum. Adicătelea, dacă vrei să ajungi de la Constanţa la Tulcea, o iei pe la Sibiu. Cam aşa a făcut şi Antonescu, alăturându-i-se lui Băsescu prin Partidul Popularilor Europeni... La scurt timp după anunţul-artifică al lui Antonescu cum că, vezi Doamne, îşi dă demisia, şi prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a făcut acelaşi anunţ, ruşinat fiind de scorul infim obţinut de istoria venerabilului partid sub conducerea sa.

După scorul zdrobitor înregistrat de Alianţa PSD-UNPR-PC, declaraţiile preşedintelui PSD, Victor Ponta, au redimensionat fosta plajă extinsă a USL, chemându-i pe foştii parteneri de guvernare, din nou, la... guvernare. Antonescu a sărit ca ars, declarând că nu se pune problema ca PNL să revină în vreo combinaţie de guvernare cu PSD, căci altele sunt planurile. Mai precis, Antonescu doreşte să-şi unească forţele (proaspăt demise, altminteri) cu dreapta, într-un „front anti-PSD”, acest deziderat stând la baza noii orientări politice a vechiului partid: europarlamentarii PNL (actuali ALDE) vor adera la PPE, decizie votată în majoritate în partid. Propunerea trădătoare a fost făcută de Antonescu, potrivit propriei sale declaraţii, după ce şi-a dat demisia, în calitate de preşedinte al PNL. PPE-ul să-l mai înţeleagă! Antonescu a reiterat că opţiunea PNL este legată de faptul că dreapta trebuie să îşi unească forţele şi în Europa, şi în ţară. Declaraţia fostului-actual lider al PNL este ecoul penibilei intervenţii de duminică seară a Elenei Udrea, lidera PMP, partiduleţul creat de Băsescu Traian, care şi dânsa, prin bretonul galben, susura asemenea idei năstruşnice. Noua trâmbiţă a penibilei Mişcări Populare care a luat de la români mai puţine voturi decât un candidat independent, Antonescu, a explicat cum „cred că este absolut evident că, în acest moment, lucrurile sunt cumva simplificate pe scena politică şi că toţi cei care au o viziune comună, inclusiv de natură doctrinară, trebuie să-şi unească eforturile“.

„DRAGĂ CRIN”... PORTOCALIU Aflat de aceeaşi parte a baricadei, PDL a renunţat la aroganţe şi salută iniţiativa ex-liderului PNL. Ba mai mult, vicepreşedintele PDL Ioan Oltean îl şi... flatează: „Cred că primul partener ar trebui să fie PNL, ei pentru noi şi noi pentru ei. Cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a spus Ioan Oltean. Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a declarat, ieri, că Antonescu a confirmat, practic, încă o minciună. „Este o confirmare a unei minciuni nu foarte vechi a lui Crin Antonescu, când a spus că nu are nicio discuţie cu liderii PPE şi nu ia în calcul trecerea PNL în grupul PPE. Acum se confirmă că a minţit. Nu poţi să iei o decizie fără să fi avut în prealabil discuţii, negocieri cu cei de la PPE. Minciuna este evidentă”, a spus el, adăugând că este vorba despre o negociere care a început, din informaţiile PSD, în toamna anului trecut, când s-a atenuat până la dispariţie discursul anti-Băsescu al lui Antonescu şi când ruperea USL de către PNL era deja evidentă. „Negocierea se baza pe faptul că cei cinci-şase europarlamentari pe care PNL i-ar avea după aceste alegeri ar conta mult în configuraţia noului PE”, a menţionat Ivan. Şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, întăreşte spusele lui Ivan: „Pentru mine nu este o surpriză această reorientare a PNL, fiindcă suntem membri ai PPE şi ştim ce discuţii se poartă pe acolo, oficiale sau neoficiale“.

CIOLAN POLITIC RIDICAT LA RANG DE ARTĂ EUROPEANĂ După ce a pus pe foc toate crăcile de care îşi sprijinea, în România, candidatura la prezidenţiale, Antonescu ridică trădarea şi interesul pentru ciolanul politic la rang de artă europeană. După ce a scuipat în faţă 7,4 milioane de români care i-au acordat votul de încredere, această creatură politică migrează în PE, îşi calcă în picioare partenerii europeni pentru a face parte din jocul politic al numirii preşedintelui Comisiei Europene (CE). Băgându-se în seamă la acest nivel, căci aduce mandate din partea PPE în marea bătălie, bufonul lui Băsescu ne explică cum îşi vede el interesul: mandate PNL pentru PPE în bătălia pentru CE = susţinere la Preşedinţie în Românica, că doar lui Băse i-a mers. El a fost întrebat dacă nu reprezintă o problemă faptul că şi-a trădat partenerii europeni, grupul ALDE. ”Sigur că este o problemă. Există însă decizii politice care depăşesc sentimentele”, a declarat, cu o frustă conştienţă, Antonescu.

Liderii ALDE susţin că delegaţia PNL în PE se alătură lui Băsescu prin intrarea în PPE şi îşi arată slăbiciunea în loc să îşi întărească poziţia în Legislativul UE. „Rezultatul alegerilor arată că ALDE rămâne al treilea grup ca mărime în PE. Fără sprijin de la ALDE, nicio decizie nu poate fi luată“, se arată într-o declaraţie comună a preşedintelui ALDE, Sir Graham Watson, şi a liderului Grupului ALDE, Guy Verhofstadt. Cei doi precizează că decizia „nefericită“ a preşedintelui PNL, Crin Antonescu, de a propune conducerii partidului deplasarea către PPE ignoră faptul că, în Grupul ALDE, PNL ar fi una dintre cele mai mari delegaţii şi, aşa cum s-a stabilit, ar deţine poziţii importante în PE. „Prin intrarea în PPE, delegaţia PNL se va alătura lui Băsescu şi alege să îşi arate slăbiciunile în loc să îşi întărească poziţia în Legistativul UE“, se mai arată în declaraţie. Imun la toate aceste declaraţii, semnale de alarmă etc., fostul-actual lider al PNL se dă cu dosul de pământ, urlând pe o tonalitate europeană: „UE nu trebuie să fie condusă de un preşedinte socialist“. Sir Graham Watson s-a arătat surprins de decizia PNL, subliniind că PPE este un grup „mai puţin confortabil“ decât îşi imaginează liderul liberalilor români: „Personal, nu am nicio obiecţie faţă de domnul Juncker (propunerea PPE pentru postul de preşedinte al CE - n.r.), cred că este un candidat bine calificat, dar nu este un candidat liberal şi sper că membrii PNL se vor alătura grupului ALDE, unde au fost şi în trecut, şi vor sprijini pe cine va sprijini grupul ALDE“, a declarat oficialul. Watson este de părere că liberalii români vor realiza că PPE este „mai puţin confortabil şi mai puţin înrudit decât îşi imaginează, poate, domnul Antonescu“. Totodată, Watson a precizat că ar regreta „foarte tare dacă (PNL - n.r.) ar părăsi familia liberală“.

În acest context, preşedintele PSD, Victor Ponta, mai umblat prin PE decât întregul PNL laolaltă, a declarat: ”Cred că pentru imaginea României este un lucru foarte prost. Cei de la Bruxelles, Strasbourg nu vor vorbi despre Antonescu, pentru că nu ştiu cine este Antonescu, ci despre faptul că în România, pentru a doua oară, un partid candidează într-un fel - PD era socialist, PNL, liberal - şi peste noapte, pentru că aşa decid liderii, trece la altă familie politică. Să ştiţi că trădătorii şi traseiştii sunt primiţi în PE, dar sunt dispreţuiţi cum sunt dispreţuiţi şi în România”, a mai spus Ponta.

Singura penelistă care şi-a asumat, cu mult curaj, părerea şi şi-a susţinut-o public este europarlamentarul Norica Nicolai, care a declarat, la finalul Delegaţiei Permanente a PNL, că s-a abţinut la votul asupra deciziei de afiliere la PPE: „Majoritatea dictează, aşa stau lucrurile, din păcate (...) îi înţeleg declaraţia şi supărarea lui Guy Verhofstadt, cred că sunt şi justificate, însă am subliniat, din păcate, că, într-un partid politic, votul contează“.

Purtătorul de cuvânt al PPE, Kostas Sasmatzoglou, a precizat ieri, foarte amabil, că PPE ar putea discuta şi lua o decizie privind primirea PNL săptămâna viitoare, dacă liberalii români trimit documentaţia necesară la timp.

LIBERALI DOAR CU NUMELE În ce priveşte una dintre puţinele voci ale raţiunii, aceasta a fost redusă cu brutalitate la tăcere în cadrul liberalei (aici ar trebui nişte ghilimele cât casa) formaţiuni, după ce Tăriceanu a fost aruncat afară „cu eleganţă”, spune cel cu cioara vopsită sub formă de demisie. „E important ca PNL să facă analiza lucidă şi să încerce să asculte în final glasul electoratului, pentru că, aşa cum arată rezultatele, e vorba de o sancţiune severă pentru o serie de decizii greşite luate în ultimul an şi jumătate“, a declarat Tăriceanu, hotărându-şi soarta. Despre aruncarea în braţele lui Băsescu, Tăriceanu a spus că este „o nouă greşeală tactică“. „Vă spun aşa, simplu, pe româneşte. E un proverb: Mai bine să fii fruntaş la sat decât codaş la oraş. Cam aşa este cu trecerea asta“, a comentat Tăriceanu, precizând că PNL este membru de 24 de ani în această familie europeană. „A trece în PPE înseamnă să îţi iei cal pe rândul 14, la popularii europeni nu ştiu care este avantajul, nemaivorbind despre sentimentul de insatisfacţie pe care îl va crea acest gest în rândul electoratului“, a mai arătat fostul premier.

Pentru aceste declaraţii şi pentru pericolul pe care îl reprezintă, Tăriceanu a fost dat afară, ca nu cumva să strice şi alte mere..., căci acum putem vorbi despre PNL ca despre cotorul mărului pe care-l ţine Băsescu în mână, simbolul penibil al PMP.

UN COMENTARIU SEC: ANTONESCU „ESTE O LICHEA” În contextul acestei atât de tulburate scene politice, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a comentat: “Antonescu este o lichea şi un om lipsit de substanţă şi prezenţă politică serioasă. Nu mai avea niciun fel de autoritate nici în partid, nici în societate. S-a angajat cu o mare iresponsabilitate pe un drum periculos. Şi-a încheiat cariera politică Crin Antonescu. Absolut. Nu mai are credit nici în PNL, nici în societate. Cu aceasta a luat sfârşit drumul său de om în politică. (...) Aşa s-a manifestat şi ca parlamentar, era un chiulangiu”, a declarat, pentru gândul.info, Ion Iliescu.

RADU STROE SAU... ADEVĂRUL SUPĂRĂ Nici Radu Stroe nu a scăpat de urecheală, el fiind îmbrâncit de pe cărarea cea galbenă pe care Antonescu aleargă sprinten în întâmpinarea lui Băsescu. El a declarat ieri, după excluderea sa din partid, că nu înţelege comportamentul colegilor faţă de Tăriceanu. „Le-am arătat că viaţa a demonstrat că decizia politică de ieşire din USL a fost total greşită“, a spus Radu Stroe, adăugând că au fost împinse lucrurile „prea departe“ şi că, „oricâte puncte negre ar avea Tăriceanu, el rămâne unul dintre cei mai liberali prim-miniştri şi preşedinţi de partid“. „Dacă membrii Delegaţiei Permanente au ajuns în această fază, mi se pare că mare lucru nu mai e de sperat în acest partid. Să dea Dumnezeu să greşesc eu. Regret nespus că PNL să îndreaptă cu paşi vertiginoşi către o prăpastie”, a comentat Radu Stroe. Întrebat dacă îl mai vede pe Antonescu prezidenţiabilul PNL, Stroe a răspuns: ”Nu, exclus. Domnul Antonescu, după părerea mea, şi-a încheiat cariera politică. El a făcut-o, cu grupul lui. Nu asta mă deranjează, ci că a adus partidul în această zonă a lui 14%, a atâtor aleşi locali care vor trebui să facă ture în stânga sau dreapta pentru a putea supravieţui până la alegerile din 2016”. El a precizat că deocamdată rămâne independent şi că se gândeşte dacă va colabora cu PSD.



12