Poeta Sanda Ghinea şi-a lansat cartea vieţii: „Să-ţi rămînă dragostea!”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Poeta Sanda Ghinea şi-a lansat cartea vieţii: „Să-ţi rămînă dragostea!”

Cultură 28 Septembrie 2007 / 00:00 994 accesări

Poeta Sanda Ghinea, membră a Uniunii Scriitorilor din România (USR), Filiala Dobrogea, a lansat, de curînd, la editura Ex Ponto, volumul de versuri intitulat „Să-ţi rămînă dragostea!”, pe care autoarea îl consideră „cartea vieţii sale”. Cuprinzînd sute de poezii reprezentînd cele mai frumoase creaţii ale sale scrise pe parcursul a patru decenii, acest florilegiu ar trebui să ajungă în colecţiile oricărui iubitor al liricii de calitate. Dacă, după cum spune chiar scriitoarea, poeţii sînt împărţiţi în două categorii, unii care scriu din... cărţile altora şi alţii care scriu din propriile experienţe de viaţă, atunci, cu siguranţă, Sanda Ghinea face parte din rîndul celor care se inspiră şi creează din ceea ce trăiesc, transformîndu-şi trăirile, durerile, bucuriile în versuri pline de sensibilitate.

Cartea se deschide cu un ciclu de poeme apărute în volumul de debut al Sandei Ghinea, „Joc de umbre”, publicat în anul 1968 şi continuă, pe parcursul celor aproape 300 de pagini, cu poezii culese din celelalte lucrări ale poetei. Volumul este structurat în mai multe cicluri – „Joc de umbre”, „Transparentul copac”, „Timpul dintre cuvinte”, „Marea pe verticală”, „Urma sferelor în timp”, „Menhire de iarbă”, „Rondeluri” şi „Să-ţi rămînă dragostea” – Poezie inedită. Mai mult, toate aceste capitole ale cărţii sînt marcate de desene care aparţin sculptorilor Ion Grigore Popovici şi Wilhelm Demeter. Lucrarea beneficiază de o grafică de excepţie, coperta fiind ilustrată tot cu creaţii ale maestrului Wilhelm Demeter. „Este munca mea de-o viaţă. Este cartea vieţii mele, mă reprezintă întrutotul”, mărturiseşte autoarea.

„Formula biografiei lirice, decelabilă şi în poezia antebelică şi, de asemeni, a generaţiei războiului, a fost înnoită, cum bine se ştie, de Nicolae Labiş, în sensul transformării acesteia într-o biografie simbolică. Sanda Ghinea optează, o dată cu alţi poeţi de atunci, pentru modalitatea confesiunii biografice, universală de altfel, integrată, desigur, liricii feminine, mai ales erotice (...). Metaforismul specific anilor ’60 poate fi uşor recunoscut în versurile Sandei Ghinea. Se asociază frecvent elementele universului afectiv cu elementele universului ştiinţific (cu predilecţie extrase din matematică, fizică, astronomie şi medicină). Mai curînd decît poemele pur lirice, unde metafora este chemată să numească alegoric sentimentul iubirii, sînt izbutite textele de factură expresionistă, de multe ori arte poetice concise, laconice, notînd o definiţie sau o comparaţie. Pe urmele expresioniştilor, poeta exploatează imaginile naturaliste”, consideră, în postfaţa cărţii, Dumitru Mureşan. Redactorul de carte este preşedintele USR Dobrogea, Ovidiu Dunăreanu.

Membră a USR Dobrogea, Sanda Ghinea a publicat numeroase volume de versuri, a scris şi epigrame şi este deţinătoarea mai multor premii, cum ar fi Premiul pentru literatură adresată copiilor al Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România şi Premiul Editurii Ex Ponto, în anul 2005.

Taguri articol


12