Premierul irakian promite să preia responsabilitatea securităţii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Premierul irakian promite să preia responsabilitatea securităţii

Externe 02 Decembrie 2006 / 00:00 649 accesări

Şeful Guvernului de la Bagdad, Nuri al-Maliki, a asigurat că forţele irakiene vor fi capabile să preia responsabilitatea asigurării securităţii în iunie 2007, fapt care ar permite Statelor Unite să înceapă retragerea trupelor. Premierul irakian a făcut aceste declaraţii în urma întrevederii cu preşedintele Bush, din Iordania. "Pot să spun că forţele irakiene vor fi pregătite, foarte pregătite să preia comanda propriilor forţe şi pot să vă spun că pînă în iunie acestea vor fi pregătite", a afirmat liderul irakian. Totuşi, potrivit unui document de la Casa Albă, obţinut de cotidianul "The New York Times", administraţia de la Washington pare să nu aibă încredere în abilitatea sai de a domina violenţele din Irak.

Lipsa de încredere în abilităţile premierului irakian este vizibilă şi avînd în vedere atitudinea autorităţilor saudite. Nuri al-Maliki a respins informaţiile dintr-un articol scris de un consilier pentru securitate saudit, care sugera că oficialii de la Riyad îi vor sprijini pe sunniţii din Irak în cazul agravării tensiunilor interconfesionale. Nawaf Obaid, consilier pentru securitate al Guvernului saudit, afirma miercuri că regatul va interveni cu fonduri şi arme, pentru a împiedica miliţiile şiite să îi atace pe sunniţii din Irak, după ce Statele Unite vor începe retragerea din această ţară.

Dacă retragerea americană este abia luată în considerare, cea a efectivelor italiene a devenit realitate. Ultimii militari italieni au părăsit, vineri, Irakul după ce trupele de securitate irakiene au preluat controlul bazei lor de la Nassiriyah, din sudul ţării. Premierul italian Romano Prodi promitea, la 27 noiembrie, că ultimii aproximativ 70 de militari italieni mobilizaţi în Irak vor părăsi ţara între 1 şi 2 decembrie. Coaliţia de centru-stînga condusă de premierul Prodi a transformat retragerea trupelor italiene din Irak într-unul din principalele subiecte ale campaniei electorale care a precedat alegerile legislative din aprilie. În schimb, Guvernul precedent condus de Silvio Berlusconi a fost unul dintre principalii aliaţi europeni ai administraţiei americane şi a ordonat mobilizarea a circa 3.000 de militari italieni, în sudul Irakului, în iunie 2003.

Pentru a suplini diminuarea forţelor coaliţiei, Statele Unite îşi propun să ofere mai mult ajutor militar armatei irakiene pentru a putea prelua controlul securităţii cît mai curînd posibil. De altfel, cea mai mare parte a întîlnirilor dintre preşedintele Bush şi premierul al-Maliki a fost consacrată unui raport comun în acest sens întocmit de şeful forţelor americane din Irak, generalul George Casey, ambasadorul Statelor Unite la Bagdad, Zalmay Khalilzad şi consilierul irakian pentru securitate naţională, Mowaffak al-Rubaie. Irakul ar fi obţinut deja de la Statele Unite armament uşor, vehicule, blindate şi elicoptere.

În ciuda măsurilor de securitate sporite de la lună la lună, în Irak, violenţele nu mai contenesc. Cadavrele a 14 fermieri kurzi ucişi prin împuşcare au fost găsite, vineri, pe un cîmp din apropiere de Sinjar, în nordul Irakului. Corpurile neînsufleţite ale victimelor au fost găsite de rude. Localitatea Sinjar este situată la 50 de kilometri distanţă de frontiera cu Siria.



12