Prescripțiile medicale electronice vor avea un nou format începând cu 1 Iunie 2022

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Prescripțiile medicale electronice vor avea un nou format începând cu 1 Iunie 2022

Social 27 Mai 2022 / 17:15 800 accesări

Printr-un ordin comun al Ministerului Sănătății şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, au fost aduse modificări Ordinului MS/CNAS nr. 674/252/ 2012privind aprobarea formularului de prescripţie medicală electronică pentru medicamentecu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu şia Normelor metodologice privind utilizarea şi modul de completare a formularului.

Noul Ordin va intra în vigoare începând cu data de 1 iunie 2022, iar, prescripţiile medicale electronice emise până atunci de către furnizorii de servicii medicale se pot elibera de către farmacii până la data expirării termenului de valabilitate al prescripţiei medicale stabilit potrivit prevederilor legale în vigoare la data prescrierii medicamentului.

Una dintre modificări vizează majorarea numărului de poziții de prescriere/eliberare de la 7 la 10. Însă, prezenţa în formularul de prescripţie medicală electronică a doar 10 poziţii pentru prescriere nu limitează drepturile asiguratuluiprevăzute în contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

În situaţiile în care, pentru afecţiunile cronice de care suferă, asiguratul are nevoie de mai mult de 10 medicamente diferite, din subliste diferite/lună, se pot elibera mai multe prescripţii medicale, cu respectarea limitelor de prescriere prevăzute de contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate.

Actul normativ stabilește totodată că pentru medicamentele care se eliberează în ambulatoriu pentru anumite afecțiuni (diabet zaharat, afecțiuni oncologice, posttransplant, boli rare etc.)se va întocmi o prescripţie medicală electronică distinctă pentru fiecare dintre DCI-urile corespunzătoare.

O altă modificare se referă la faptul că unitățile spitalicești pot emite pentru asiguraţi, pe timpul internării acestora, prescripţiile medicale electronice pentru medicamentele cu şi fără contribuţie personală – cu excepţia situaţiilor prevăzute în contractul-cadru şi normele metodologice de aplicare a acestuia.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.1478 secunde