Principalii cardinali papabili

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Principalii cardinali papabili

Monden 12 Martie 2013 / 00:00 481 accesări

O SLUJBĂ GREA Astăzi are loc conclavul pentru alegerea următorului Papă, care va trebui să aibă stofă de adevărat director executiv al unei corporaţii internaţionale. Biserica Romano-Catolică este cea mai veche şi mai de succes multinaţională din lume, a titrat publicaţia ”The Economist”, cu peste un miliard de clienţi, un milion de angajaţi şi cel mai cunoscut logo din lume, la care se adaugă cea mai vastă reţea de distribuţie la nivel mondial. Viitorul Papă ar trebui, aşadar, să aibă stofă de director executiv pentru a putea gestiona tot ce înseamnă Biserica Romano-Catolică. Conclavul întrunit la Vatican pentru alegerea următorului Papă este considerat o potenţială sursă de venituri pentru economia suferindă a capitalei italiene.

POSIBILI CANDIDAŢI Cine va fi viitorul Papă? Va fi italian, canadian, brazilian, african, american sau asiatic? Ziarele din Italia au publicat ieri scurte biografii ale principalilor cardinali papabili, ale căror nume revin cu regularitate în discuţie, atunci când este vorba de succesorul lui Benedict al XVI-lea. Printre aceştia, Marc Ouellet, de 68 de ani. Canadian, un apropiat al lui Benedict al XVI-lea, este considerat ”cel mai papabil” de către cotidianul milanez ”Corriere della Sera”. Intransigent, calm, timid, poliglot, bun cunoscător al realităţii din America Latină, este de părere că trebuie să abandonăm resemnarea faţă de secularizarea care ne invadează. Arhiepiscop de Quebec, Marc Ouellet şi-a exprimat de mai multe ori părerile cu privire la avort, declanşând polemici. Provine dintr-o familie numeroasă şi spune, ca şi Benedict al XVI-lea, că este ”un om din popor”, dintr-un mediu de oameni simpli, lucru care nu l-a împiedicat însă să fie un om cultivat. Marc Ouellet a scris o carte, ”Actualitatea şi Viitorul Conciliului ecumenic Vatican II”, foarte apreciată la Vatican. Are ca atu faptul că este foarte cunoscut la nivel internaţional.

Angelo Scola, de 71 de ani, actualul arhiepiscop de Milano, provine dintr-o familie modestă. ”Angelo Scola este mândru că a venit pe lume într-o familie săracă şi că a crescut în 35 de metri pătraţi împreună cu fratele său”, a scris cotidianul roman ”La Repubblica”. Mama lui era o femeie foarte credincioasă, iar tatăl său, şofer de camion, a fost activist socialist. Foarte iubit şi respectat de catolicii italieni, cardinalul Scola s-a numărat printre fondatorii revistei ”Communio”, alături de teologul elveţian Hans Urs von Balthasar. Este pasionat de politică şi de probleme sociale, fiind iniţiatorul, pe când era patriarh al Veneţiei (2002-2011), al unui think tank de dialog cu Islamul, numit Oasis. Este apreciat în Italia şi pentru că are un restaurant low cost pentru turişti. Angelo Scola este un apropiat al mişcării Comuniune şi Eliberare, foarte influentă în Italia, îndeosebi în viaţa politică. Este autorul cărţii ”Misterul căsătoriei”, culegere de sfaturi pe care le-a dat în vremea când era profesor de teologie şi antropologie la institutul Ioan Paul al II-lea de studii asupra familiei şi căsătoriei. În această carte, Angelo Scola insistă asupra importanţei teologice a diferenţei dintre bărbat şi femeie şi a familiei ca loc de împlinire a dorinţei.

Brazilianul Odilo Pedro Scherer are 63 de ani şi se află în fruntea celei de-a treia arhidioceze din lume ca mărime, cu şase milioane de catolici. Arhiepiscopul de Sao Paulo este papabilul din America Latină cel mai des menţionat, scrie cotidianul torinez ”La Stampa”. Descendent al unor imigranţi germani, arhiepiscopul de Sao Paulo este filosof şi doctor în teologie, licenţiat al Universităţii Pontificale Gregoriene din Roma. Secretar general al Conferinţei Episcopale Braziliene între anii 2003 şi 2007, este considerat moderat din punct de vedere teologic. În 2007, cu ocazia vizitei lui Benedict al XVI-lea în Brazilia, s-a pronunţat asupra teologiei eliberării, salutându-i pe teologii eliberării pentru că ”reorientează misiunea Bisericii în problemele injustiţiei sociale şi ale sărăciei”. Trimis special al lui Benedict al XVI-lea pentru Conferinţa Naţiunilor Unite privind dezvoltarea durabilă la Rio de Janeiro, în 2012, sensibil la tematicile ecologice şi economice, el spune că doreşte ”o reflecţie reînnoită şi profundă asupra sensului economiei”. Susţinut de Curia romană, este candidatul sud-american cel mai solid.



12