Proprietari de apartament, fiți pe fază! Lege nouă - sancțiuni usturătoare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Din 28 septembrie

Proprietari de apartament, fiți pe fază! Lege nouă - sancțiuni usturătoare

Administrație 27 Septembrie 2018 / 15:39 4856 accesări

Cei care locuiesc la bloc vor avea de respectat noi reguli stricte în ceea ce privește accesul în locuință pentru reparații, lucrări sau în situații de urgență. Amenzile prevăzute de noua lege care va intra în vigoare vineri, 28 septembrie, pot ajunge până la 10.000 de lei. Cine va sancționa abaterile și care sunt acestea, aflați din materialul următor.

Dacă îi invidiați pe proprietarii de apartamente, vă puteți gândi încă o dată căci noua lege a asociațiilor de proprietari vine cu reglementări absolut uluitoare. Asta ca să nu mai vorbim de amenzile care sunt prevăzute să ajungă și până la 3.000 de lei. Potrivit avocatnet.ro, Legea Asociațiilor de Proprietari va intra în vigoare vineri, 28 septembrie și vine cu reguli stricte.

Una dintre uluitoarele modificări este obligativitatea participării la ședințele de bloc?! Noua lege prevede că proprietarii nu vor mai putea fi reprezentați în adunarea generală de președinte, un membru al comitetului de bloc ori de administrator. Dacă totuși nu pot participa, trebuie să mandateze un alt membru al asociației printr-o împuternicire scrisă și semnată. În plus, o altă obligație expresă a proprietarilor este aceea de a comunica asociației și organului fiscal local orice schimbare a suprafeței construite sau utile, în cel mult 30 de zile de la încheierea lucrărilor. Nerespectarea acestei obligații va atrage, potrivit actului, o amendă de la 200 la 1.000 de lei.

Cotele de contribuție trebuie vor plătite în cel mult 30 de zile calendaristice de la data afișării listei lunare de plată, conform noii legi, față de legea actuală, care prevede 20 de zile. Administratorul va trebui să notifice scris restanțierii, potrivit AvocatNet.ro.

Una dintre faptele pentru care proprietarii de apartamente vor primi amenzi usturătoare - 3.000 de lei, este nepermiterea accesului în locuință pentru reparații, lucrări sau în situații de urgență, după ce au primit preaviz motivat de la asociație. Iată pentru ce contravenții amenzile pot fi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei:

- schimbarea de către proprietar a destinației locuinței sau spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință fără autorizațiile și aprobările legale;

- neexecutarea de către proprietar a lucrărilor de întreținere, reparații sau de înlocuire a elementelor de construcții aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalți proprietari.

- modificarea aspectului proprietății comune de către proprietari, precum și a elementelor constructive ale condominiului fără respectarea prevederilor prezentei legi.

Cei care vor aplica legea și amenzile sunt polițiștii locali, reprezentanți din primărie sau inspectori de stat în construcții.12
Pagina a fost generata in 0.1803 secunde