Putin cere păstrarea stilului dur de guvernare în Uzbekistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Putin cere păstrarea stilului dur de guvernare în Uzbekistan

Externe 06 Septembrie 2016 / 16:20 449 accesări

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, le-a cerut, marţi dimineaţă, succesorilor fostului lider uzbek Islam Karimov, care a decedat la finele săptămânii trecute, în urma unui atac vascular cerebral, să îi continue politicile şi stilul dur de guvernare. Karimov a condus timp de 26 de ani, cu o mână de fier, fosta republică sovietică, fiind cunoscut pentru măsurile de suprimare a opozanţilor politici, relatează Reuters. ”Sigur că sperăm că toate politicile începute de Islam Abduganievich Karimov vor fi continuate. Pe partea noastră vom face tot ce ne stă în putere pentru a sprijini această cale a dezvoltării mutuale, precum şi pe oamenii şi conducătorii din Uzbekistan. Puteţi să aveţi încredere în noi, pentru că suntem cei mai de nădejede prieteni”, i-a spus preşedintele rus premierului uzbek, Şavkat Mirzioiev, în timpul unei scurte vizite la Taşkent.

Islam Karimov s-a prezentat întotdeauna ca lider al unui ”bastion central-asiatic împotriva proliferării islamismului extremist”. Politica sa anti-islamistă l-a ajutat să aibă o relaţie bilaterală apropiată atât cu Moscova, cât şi cu Washington, în ciuda acuzaţiilor organizaţiilor nonguvernamentale cu privire la tacticile guvernamentale de eliminare a opoziţiei politice. Kremlinul a anunţat că Vladimir Putin a efectuat o vizită oficială în Samarkand, localitatea natală a preşedintelui uzbek, unde a depus flori la mormântul lui Karimov. Premierul Dimitri Medvedev a condus delegaţia rusă prezentă la înmormântarea fostului preşedinte uzbek, care a avut loc în timpul summitului G20 din China. Vizita preşedintelui rus are loc la puţin timp după întâlnirea unui diplomat american de rang înalt cu reprezentanţii uzbeci şi ilustrează competiţia dintre marile puteri pentru influenţarea naţiunii central-asiatice bogate în resurse naturale.

Discuţia lui Vladimir Putin cu Şavkat Mirzioiev demonstrează că premierul uzbek ar putea să preia funcţia lui Islam Karimov. Săptămâna trecută, Mirzioiev a fost numit preşedinte al comisiei guvernamentale însărcinate cu organizarea funeraliilor de stat pentru preşedintele decedat. Premierul uzbek a afirmat că vizita preşedintelui rus înseamnă mult: ”Relaţiile noastre de politică externă cu ruşii sunt parte a unui parteneriat strategic şi vom continua să dezvoltăm acel pod pe care l-aţi construit atâţia ani alături de Islam Karimov şi pe care noi trebuie să-l consolidăm în acest moment”. Islam Karimov a distanţat Uzbekistanul de Moscova în 2012, atunci când Taşkentul şi-a suspendat poziţia din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă.12