Puţul petrolier din Golful Mexic rămâne închis

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Puţul petrolier din Golful Mexic rămâne închis

Monden 19 Iulie 2010 / 00:00 402 accesări

Grupul petrolie BP a anunţat ieri că puţul aflat la originea mareei negre din Golful Mexic rămâne închis şi pare, în continuare, etanş. Puţul rămâne închis, iar presiunea continuă să crească lent, ceea ce este un semn foarte bun, a anunţat ieri directorul pentru exploatare al BP, Doug Suttles, în cadrul unei teleconferinţe. BP a anunţat deja că a prelungit perioada de testare a puţului, după ce a oprit scurgerea de ţiţei care a provocat cea mai gravă mareea neagră din istoria SUA, în Golful Mexic. Grupul petrolier britanic planifica, iniţial, să efectueze teste timp de 48 de ore după ce reuşeşte să stopeze scurgerea, prin închiderea valvelor instalaţiei montate deasupra puţului. Scurgerea a fost oprită joi, iar faza testării ar fi trebuit să se încheie sâmbătă seară.

Nava taiwaneză A Whale, cea mai mare din lume pentru colectarea petrolului la suprafaţă, a fost îndepărtată de la operaţiunile împotriva mareei negre în urma unor teste care s-au dovedit negative. A Whale nu este adaptată la nevoile ripostei contra mareei negre, a declarat amiralul Paul Zukunft, coordonator federal al operaţiunilor. Supertancul a sosit în Golful Mexic luna trecută şi au fost efectuate teste la faţa locului. Nava taiwaneză, de mărimea a patru terenuri de fotbal, poate absorbi zilnic până la 500.000 de barili dintr-un amestec de apă şi de petrol, adică 80 de milioane de litri, potrivit proprietarului său TMT Shipping Offshore. Nava pompează acest lichid, separă cele două elemente şi eliberează apa curăţată.

Pe de altă parte, ministrul britanic al Afacerilor Externe, William Hague, a informat-o pe secretarul de Stat american, Hillary Clinton, că eliberarea libianului Abdelbaset Megrahi, în 2009, condamnat pentru atentatul de la Lockerbie, nu are nicio legătură cu un acord petrolier al grupului britanic BP. Într-o scrisoare adresată secretarului de Stat american, William Hague afirmă, între altele, aşa cum a arătat, anterior, ambasadorul britanic la Washington, Nigel Sheinwald, că eliberarea libianului, în august anul trecut, a fost „o eroare”. Abdelbaset Megrahi a fost condamnat, în 2001, pentru comiterea, în 1988, a atentatului cu bombă împotriva unui avion Boeing 747 deasupra localităţii scoţiene Lockerbie, în care au fost ucise 270 de persoane. Scrisoarea a fost trimisă la o zi după ce William Hague şi Hillary Clinton au avut o convorbire telefonică, al cărei scop principal a fost pregătirea vizitei premierului britanic, David Cameron, la Casa Albă, săptămâna viitoare.



12