R. Moldova a încheiat ratificarea acordurilor de facilitare a regimului de vize şi readmisie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

R. Moldova a încheiat ratificarea acordurilor de facilitare a regimului de vize şi readmisie

Externe 30 Noiembrie 2007 / 00:00 575 accesări

Procedurile interne de ratificare a acordurilor de facilitare a regimului de vize şi readmisie dintre R. Moldova şi UE au fost îndeplinite în întregime de ambele părţi, relatează BASA-press. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, implementarea acordului privind facilitarea regimului de vize va fi monitorizată de un comitet mixt, care se va întruni cel puţin de două ori pe an, în scopul soluţionării unor eventuale aspecte tehnice de punere în practică a prevederilor acordului. Intrarea în vigoare a acordului de facilitare a regimului de vize va oferi posibilitatea unei mai bune înţelegeri a valorilor europene şi a celor din R. Moldova, iniţierii discuţiilor în vederea liberalizării regimului de vize între R. Moldova şi UE, clauză stipulată expres în preambulul acestui acord.

Acordurile au fost semnate la 10 octombrie, la Bruxelles şi vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2008. Acordul cu privire la vize stipulează facilitări în perfectarea vizelor de scurtă şedere în statele membre UE, printre care menţinerea preţului de 35 de euro, comparativ cu 60 de euro pentru alte state şi eliberarea vizelor gratis pentru studenţi, cetăţeni pînă la 18 ani, reprezentanţi ai societăţii civile, transportatori, pensionari, jurnalişti, oameni de afaceri, participanţi la activităti culturale şi sportive. Cetăţenii care călătoresc frecvent în UE vor beneficia de vize multiple. Acordul privind readmisia persoanelor cu şedere ilegală se referă nu doar la cetăţenii ţărilor care au semnat acordul, dar şi la cetăţenii altor state sau la persoanele apatride.

În momentul de faţă, peste trei sferturi din populaţia R. Moldova ar dori aderarea ţării la UE, după cum arată un sondaj de opinie publicat la Chişinău. Acelaşi studiu arată şi faptul Partidul Comunist şi preşedintele Vladimir Voronin se află pe primul loc în preferinţele electoratului. Potrivit barometrului de opinie realizat de Institutul de Politici Publice, în cazul unui referendum pentru aderarea ţării la UE, peste 76% din moldoveni ar fi de acord. În ceea ce priveşte opţiunile politice ale electoratului, comuniştii ar obţine peste 45% din voturi. Alianţa Moldova Noastră, aflată în opoziţie, ar obţine de trei ori mai puţine voturi. Pragul electoral de 4% ar mai fi depăşit de cinci partide. Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, care este şi liderul comuniştilor, se bucură de încrederea a peste 43% din populaţie, fiind urmat de premierul Vasile Tarlev, cu aproape 40%. 62% din moldoveni cred că securitatea republicii poate fi obţinută prin menţinerea neutralităţii şi doar 20% cred că aderarea la NATO le va duce siguranţă. Dintre liderii străini, 65,8% dintre cei chestionaţi au încredere în liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, iar 29% în preşedintele american, George W Bush. Marja de siguranţă a sondajului realizat pe un eşantion de 1415 oameni este de 2,6%.



12