Radu Beligan şi Maia Morgenstern, la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Radu Beligan şi Maia Morgenstern, la Constanţa

Cultură 06 Noiembrie 2008 / 00:00 1011 accesări

Pasionaţii de teatru de la malul mării au şansa de a-i urmări, la Casa de Cultură a Sindicatelor, în două spectacole-premieră pentru scena constănţeană, pe doi maeştri ai teatrului românesc, Radu Beligan şi Maia Morgenstern. Pe data de 18 noiembrie, de la ora 19.00, marele artist Radu Beligan va aduce, la Constanţa, poate cel mai emoţionant spectacol din cariera sa extraordinară, care se întinde pe parcursul a şapte decenii, „Confesiuni despre viaţă şi artă”. Cu acest prilej, renumitul actor şi regizor, născut în urmă cu 90 de ani, va lansa şi manuscrisul autobiografic „Note de insomniac”. La finalul reprezentaţiei de o oră şi 45 de minute, spectatorii vor putea primi autografe din partea autorului, pe volumele achiziţionate, care au apărut în ediţie limitată şi care se vor putea cumpăra la preţul de 100 de lei. Biletele pentru acest eveniment inedit se pot procura de la agenţia Casei de Cultură a Sindicatelor, la preţul de 40 şi 50 de lei.

Radu Beligan s-a născut pe data de 14 decembrie 1918, în comuna Galbeni, judeţul Bacău. Prima despărţire de Bacău, unde a făcut gimnaziul, s-a produs în 1929, cînd a fost admis primul la Liceul „Costache Negruzzi” din Iaşi. Radu Beligan a studiat Dreptul şi Filosofia la Bucureşti, folosind bursa oferită de facultate pentru a-şi plăti taxele la Conservator. Atunci cînd Radu Beligan devine actor de comedie, Conservatorul rămîne pe locul al doilea. Marele artist a jucat în peste 80 de roluri pe scenă şi 30 în film şi este societar de onoare al Teatrului Naţional „I.L.Caragiale”, din 2001. Radu Beligan a fost profesor al Institutului de Teatru şi Film (1950-1965), director al Teatrului de Comedie (1961-1969), director al Teatrului Naţional (1969-1990). Acesta a fost ales preşedinte activ (1971) şi apoi preşedinte de onoare pe viaţă (1979) al Institutului Internaţional de Teatru. La 27 martie 1977, Radu Beligan a fost autorul mesajului internaţional pentru Ziua Mondială a Teatrului, difuzat în întreaga lume. Între 1971 şi 1978 a fost co-preşedinte, cu Yehudi Menuhin, al Festivalurilor Internaţionale de Teatru şi Muzică organizate de UNESCO. Printr-un decret al Ministerului Afacerilor Culturale al Franţei, Radu Beligan a fost numit membru în Consiliul Superior al Teatrului Naţiunilor de sub preşedinţia lui Pierre Moinet. De asemenea, maestrul Radu Beligan a obţinut calitatea de membru al Academiei „Le Muse” din Florenţa şi, de-a lungul timpului, a devenit cetăţean de onoare al municipiilor Bucureşti, Iaşi şi Bacău. Mai mult, este Doctor Honoris Causa al Academiei de Arte „George Enescu”, dar şi al Universităţii Bacău. Din 2004 este membru de onoare al Academiei Române.

„Jocul Regilor”, în premieră pentru constănţeni

Pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor va fi prezentat, pe data de 3 decembrie, cu începere tot de la ora 19.00, un alt spectacol în premieră pentru constănţeni. „Jocul Regilor” de Pavel Kohout este o producţie a Teatrului Evreiesc de Stat, în regia lui Felix Alexa, care a avut premiera pe ţară în luna februarie a acestui an. În spectacol, Maia Morgenstern joacă rolul unei femei asaltată de doi nebuni, interpretaţi de Mircea Rusu şi Andrei Finţi. Primul, generos şi bogat, îi salvează trupul, iar cel de-a doilea, spiritual şi plin de farmec, îi deschide sufletul. Însă cei doi mai au şi alte caracteristici: primul e isteric şi ameninţă că se va sinucide, iar cel de-al doilea e coleric şi spune că se va lăsa ucis de nazişti. Dramele reale se amestecă cu ridicolul situaţiilor, minciunile cu adevărul, într-o nebunie tragi-comică. Preţul biletelor pentru acest spectacol nu a fost stabilit, deocamdată.

Născută la Bucureşti, într-o familie evreiască, pe data de 1 mai 1962, Maia Morgenstern a studiat la Academia de teatru şi film, între 1981 şi 1985, iar apoi a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, pînă în 1988. Ulterior, a apărut pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti, după care s-a alăturat trupei de la Teatrul Naţional „Ion Luca Caragiale\". Printre rolurile notabile pe scena de teatru se numără Lola Lola din „Îngerul albastru” sau Kathleen Hogan în „Park Your Car in Harvard Yard”. Marea artistă este cunoscută publicului mai ales pentru rolurile din filmele „Balanţa”, „Cel mai iubit dintre pămînteni”, „Patimile lui Hristos”. Numele ei, Morgenstern, înseamnă în germană „Luceafărul de dimineaţă\", nume dat Fecioarei Maria, personajul pe care l-a jucat în filmul „Patimile lui Hristos\". Pentru regizorul Mel Gibson, un devotat romano-catolic, acest detaliu pare să fi fost semnificativ pentru alegerea ei în acest rol.



12