Rămas bun, dragă maestre Mitică Lupu! Îngerii îţi vor dirija drumul către ceruri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rămas bun, dragă maestre Mitică Lupu! Îngerii îţi vor dirija drumul către ceruri

Cultură 22 Iulie 2017 / 10:33 3784 accesări

„Viaţa este prea scurtă pentru a o pierde făcând lucruri care nu-ţi plac sau având o ocupaţie care nu este după sufletul tău. Asta te schilodeşte pe termen lung, îţi umple sufletul de frustrări, îl micşorează, iar sufletul trebuie să primeze, să-l hrănim, curăţim şi să-l ţinem la loc de cinste, să-l înălţăm şi să-l onorăm, elevându-l spiritual. Fără asta, suntem la nivelul animalelor şi nu vieţuirea este motivul pentru care ne-a lăsat Dumnezeu pe pământ. Menirea noastră este de a crea, fiecare după propriile mijloace, căci nu există creaţie proastă, ci doar imperfecţiuni care trebuie corectate” - Mitică Lupu.

Maestrul Mitică Lupu a dispărut dintre noi astăzi, sâmbătă, 22 iulie 2017, în jurul orei 5 dimineaţă, în urma unui infarct. Avea doar 65 de ani. A fost căsătorit cu artista Ileana Şipoteanu şi s-a prăpădit chiar de ziua ei. Slujba de pomenire va avea loc luni, la ora 13.00, la Biserica Sf. Gheorghe de pe strada Nicolae Iorga, din Constanța, și va fi înmormântat la Cimitirul Municipal.

A fost un om extraordinar şi un creator desăvârşit. Orice element din jur devenea inspiraţie pentru un cântec sau nadă pentru o anecdotă sau o amintire frumoasă, orice vorbă – pretext pentru o înnădire a unui posibil scenariu şi orice idee – punct de plecare pentru o nouă construcţie creativă. Întâmpina pe oricine cu zâmbetul pe buze, judeca drept şi zâmbea înţelegător, iar în ochi avea o sclipire perpetuă, ca şi când acolo se strânsese toată copilăria cu poftă de viaţă şi inc a lumii.

Profesionist şi creator format la şcoala clasică, Mitică Lupu visa să creeze actorul total, care să înţeleagă profund arta actoriei şi muzica, căci numai aşa sensibilitatea interioară devine inteligenţă şi se poate transforma în instrument de lucru al artistului cu sine însuşi. Un student care nu înţelege muzica, nu poate deveni un artist creator. Iar cursurile oferite de Mitică Lupu erau adevărate lecţii de cultură şi civilizaţie, pilde şi snoave, informaţii tehnice şi stricteţe academică. Oferea studenţilor spaţiu pentru exprimarea individuală, susţinând că el este cel care are de învăţat de la ei lucruri despre viaţă şi maniere noi de a gândi. Se nutrea din mediile creatoare şi lucra la mai multe proiecte o dată. Avea o inteligenţă ascuţită şi era genul de dascăl care reuşea să explice cele mai complicate teorii într-o manieră simplă, accesibilă tuturor. Susţinător total al artelor, identifica frumosul în toate exprimările artistice şi dădea sfaturi sincere oricui avea nevoie. Se bucura pentru realizările studenţilor şi colegilor, îi susţinea şi găsea energii creative pe care să le conecteze în imediata apropiere a tururor fiinţelor. „Mitică era energia noastră pozitivă. Era un om atât de aparte încât nu am cuvinte să-l descriu. A lăsat un gol imens în urma sa, pe care nu-l va umple nimeni, niciodată. Era una dintre cele mai importante voci ale Facultăţii de Arte, Universităţii „Ovidius” şi a muzicii la nivel naţional. Avea o minte tânără, un spirit deschis, învăţa mereu, reprezenta tipologia perfectă a profesorului. Dispariţia sa ne îndurerează profund şi, realmente, nu-l vom uita niciodată! Dumnezeu să-l odihnească”, a declarat, pentru Telegraf, decanul facultăţii de Arte, prof.univ.dr. Daniela Hanţiu, care îl cunoştea pe Mitică Lupu de mai bine de două decenii.

UN CREATOR PERFECT

A creat sute de cântece, a realizat şi a participat la sute de emisiuni TV, este autorul muzicii a numeroase spectacole şi filme de lungmetraj pentru copii şi nu numai. A iniţiat şi susţinut „Mamaia Copiilor”, a lucrat cu cele mai importante nume din cinematografia şi compoziţia muzicală românească şi a fost îndrăgostit, dintotdeauna, de muzică. Ştia să cânte la mai multe instrumente, avea o gândire creativă globală, fiind unul dintre extrem de puţinii orchestratori din România care ştia să lucreze şi să conducă întreg mecanismul unei orchestre complete. Şi-a făcut ucenicia, ani mulţi, cu Orchestra de Estradă a Radiodifuziunii, condusă de maeştrii Sile Dinicu şi Cornel Popescu şi era extrem de ataşat de acea perioadă. Avea un simţ înnăscut al orchestraţiei şi a scris o compoziţie pentru o orchestră completă în doar trei zile.

Este autorul a mai multor cărţi pentru copii şi de specialitate şi se considera a fi „iubit de zei” deoarece dragostea sa, muzica, i-a devenit drum în viaţă. A fost membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR) și al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România (UARF), prof. univ. dr. la Universitatea Ovidius din Constanța din anul 2004, dirijor al Orchestrei Teatrului Al. Davila din Pitești între anii 1982-1990, și al Teatrului Fantasio din Constanța între anii 1990-2004.

Citește și:

Durere în lumea muzicală constănțeană: compozitorul Dumitru Lupu a decedat



12