Rebelii sirieni dețin controlul punctului de trecere spre platoul Golan, ocupat de Israel

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rebelii sirieni dețin controlul punctului de trecere spre platoul Golan, ocupat de Israel

Externe 28 August 2014 / 00:00 417 accesări

Organizaţia siriană a reţelei al-Qaida şi grupările rebele au preluat, ieri, controlul punctului de trecere Quneitra, singurul punct de legătură dintre Israel şi Siria, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Acest punct de trecere, care leagă partea siriană a platoului Golan de cea ocupată de Israel în 1967, a căzut în mâinile rebelilor, pentru scurt timp, în iunie 2013. Ieri, Al-Nusra şi diferite grupări rebele au anunţat începutul bătăliei pentru ”eliberarea” Quneitra. Ulterior, grupările rebele, între care şi Frontul Revoluţionarilor din Siria, care nu este islamist, au scris pe Twitter că punctul de trecere a fost eliberat. În timpul luptelor, un militar israelian a fost rănit de tiruri provenind din Siria. Ca răspuns, armata israeliană a bombardat două poziţii ale armatei siriene în platoul Golan sirian. Punctul de trecere este folosit în general de locuitorii druzi din Golanul ocupat de Israel pentru a merge să studieze, să muncească sau să se căsătorească în Siria. Israelul este oficial în stare de război cu Siria. El ocupă din 1967 circa 1.200 de kilometri pătraţi din platoul Golan, pe care l-a anexat, o decizie nerecunoscută niciodată de comunitatea internaţională. Aproximativ 510 kilometri pătraţi rămân sub control sirian.

RĂSCUMPĂRARE O tânără de 26 de ani este cel de-al treilea cetăţean american ţinut ostatic în Siria de gruparea sunnită Stat Islamic, care cere o răscumpărare de 6,6 milioane de dolari în schimbul eliberării sale, relatează ABC News. Tânăra a fost răpită în urmă cu an în Siria, unde lucra în cadrul unei misiuni umanitare. Pe lângă răscumpărarea de 6,6 milioane de dolari, SI cere SUA să o elibereze pe Aafia Siddiqui, specialist pakistanez în neuroştiinţe, care a absolvit Institutul de Tehnologie din Massachusetts şi a fost condamnată în 2010, de justiţia americană, pentru planificarea unui atentat în SUA.

Jurnalistul american James Foley a fost decapitat de insurgenţii islamişti, care au difuzat ulterior pe internet o înregistrare video cu execuţia. Un alt jurnalist american, Steven Sotloff, de 31 de ani, a apărut în aceeaşi înregistrare, în care un islamist ameninţă că îl va executa dacă preşedintele Barack Obama nu opreşte raidurile aeriene în Irak. Pe de altă parte, jurnalistul american Peter Theo Curtis, eliberat duminică, după doi ani de captivitate în Siria, s-a întors marţi seară în SUA. Răpirea lui a fost păstrată secretă de autorităţile americane şi niciun detaliu nu a fost dezvăluit despre circumstanţele răpirii şi perioadei de captivitate. Conform familiei sale, Curtis a fost răpit imediat după ce a trecut frontiera siriană, în octombrie 2012 şi deţinut apoi de filiala siriană a al-Qaida, Frontul al-Nosra.

SUSPICIUNI ONU O comisie de anchetă a ONU a acuzat, ieri, autorităţile siriene că ar fi utilizat arme chimice, probabil cu clor, de opt ori în aprilie, în vestul Siriei. Comisia suspectează că Damascul a lansat explozibil îmbogăţit cu clor la Kafr Zeita, Al-Tamana'a şi la Tal Minnis (vest). În acest raport, anchetatorii acuză Guvernul de crime contra umanităţii şi crime de război. Grupările armate non-statale sunt de asemenea acuzate de crime de război. Pe de altă parte, comisia a denunţat faptul că execuţiile publice ale unor civili în zilele de vineri, în zonele siriene aflate sub controlul grupării Stat Islamic, au devenit un ”spectacol ordinar”. Conform raportului, insurgenţii islamişti încurajează şi adesea obligă populaţia să asiste la aceste execuţii. Majoritatea victimelor sunt bărbaţi, dar mai mulţi băieţi între 15 şi 17 ani au fost de asemenea executaţi, precum şi femei. Comisia a fost mandatată de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului să ancheteze şi să înregistreze toate încălcările dreptului internaţional legate de drepturile omului în Siria.



12