Recunoaşterea căsătoriilor gay în România, pe masa CCR

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Recunoaşterea căsătoriilor gay în România, pe masa CCR

20 Septembrie 2016 / 08:38 673 accesări

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) se pronunță, la 20 septembrie 2016, asupra excepției de neconstituționalitate privind recunoașterea pe teritoriul României a căsătoriilor între persoane de același sex, încheiate în afara granițelor.

Excepția de neconstituționalitate a fost discutată de Curtea Constituțională și la 20 iulie 2016, dar judecătorii Curții au amânat pronunțarea pentru 20 septembrie, președintele CCR, Valer Dorneanu, declarând că amânarea unei decizii privind excepția de neconstituționalitate referitoare la recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex, încheiate în străinătate, a fost luată pentru că judecătorii vor o analiză aprofundată.

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată de către un cuplu de homosexuali, format dintr-un român și un american, la Judecătoria sectorului 5, după ce Inspectoratul General pentru Imigrări al României a refuzat să îi acorde cetățeanului american drept de reședință. Judecătoria a admis excepția de neconstituționalitate și a trimis-o către Curtea Constituțională.

Cuplul de homosexuali s-a căsătorit la Bruxelles în 2010 și, ulterior, a contestat în instanțele din România faptul că o căsătorie între două persoane de același sex nu este recunoscută pe teritoriul țării noastre. Cuplul consideră că refuzul autorităților din România de a recunoaște relația de familie dintre soți îi împiedică pe cei doi să se stabilească în România, având în vedere că dreptul la rezidență se acordă exclusiv membrilor familiei.

Concret, autorii excepției au contestat articolul 277 alin. 2 și 4 din Codul Civil, care se referă la interzicerea recunoașterii pe teritoriul României a căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în afara granițelor, respectiv la libera circulație în cadrul Uniunii Europene.

Articolul 277 din actualul Cod Civil mai precizează că nici parteneriatele civile dintre persoane de sex opus sau de același sex care sunt încheiate în străinătate de către cetățeni români sau străini nu sunt recunoscute în România.

Principalul argument invocat de avocații cuplului de homosexuali a fost apărarea dreptului la viață privată, aducând în acest sens argumente din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Astfel, avocata cuplului de gay, Iustina Ionescu, a arătat că dreptul la viață privată și familie și dreptul de a nu fi discriminat sunt incluse și în Constituția României și ar trebui să fie interpretate și aplicate de toate statele membre ale Consiliului Europei.

La rândul său, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a susținut că "actuala legislație (n. r. din România) îngrădește dreptul la demnitate umană, viață intimă și de familie a persoanelor din minoritatea sexuală pentru că, interzicând căsătoriile între persoane de același sex și nerecunoașterea acestor căsătorii, respectiv a parteneriatelor civile, îi așază în afara societății".

La 20 iulie 2016, Curtea Constituțională s-a pronunțat pe o temă apropiată, dând aviz pozitiv inițiativei cetățenești de revizuire a Constituției, aparținând Coaliției pentru Familie, prin care se propune ca definiția familiei să apară explicit în Constituție ca fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie. Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a precizat, la aceeași dată, că instanța nu s-a pronunțat pe fond, ci doar a verificat dacă inițiativa respectă limitele revizuirii constituționale.

Jurisprudența CEDO în privința căsătoriilor între persoane de același sex

Jurisprudența CEDO de până în 2015 a fost favorabilă căsătoriei tradiționale dintre un bărbat și o femeie. Una dintre ultimele decizii în acest sens a fost cea din 16 iulie 2014, în cauza Hamalainen contra Finlanda, în care se spune că statele nu au obligația să ofere acces la căsătorie cuplurilor de același sex și că definiția căsătoriei și a familiei este cea tradițională. De asemenea, CEDO a statuat, în mai multe rânduri, că modalitatea în care statele reglementează acest subiect este o problemă internă.

La 21 iulie 2015, CEDO a dat o decizie care spunea, în premieră, că toate persoanele, indiferent de orientarea sexuală, au dreptul la o formă de recunoaștere juridică a relațiilor de cuplu, fie că este vorba despre căsătorie, fie despre parteneriat civil. În Decizia CEDO se mai precizează că, în absența posibilității de a se căsători în Italia, opțiunea unui parteneriat legal sau a unei uniuni civile ar fi calea cea mai potrivită pentru recunoașterea legală a relațiilor dintre parteneri de același sex. Curtea a condamnat astfel Italia pentru încălcarea art. 8 din Convenția Drepturilor Omului, care se referă la dreptul la respect față de viața privată și familială.

Decizia CEDO din 21 iulie 2015 a fost dată ca urmare a sesizării depuse de trei cupluri de homosexuali, care au formulat o plângere împotriva statului italian, susținând că, deși li se permite să încheie un parteneriat civil, acesta este un act pur simbolic și nu le conferă niciun drept.

Căsătoria între persoane de același sex este permisă în prezent, în 11 dintre cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, în timp ce parteneriatele între persoane de același sex sunt recunoscute în 24 de țări membre ale Consiliului. Țările din Consiliul Europei în care căsătoriile sunt premise: Belgia (2003), Spania (2005), Norvegia (2009), Suedia (2009), Portugalia (2010), Islanda (2010), Danemarca (2012), Franța (2013), Anglia, Țara Galilor și Scoția (2013 și 2014), Luxemburg (2015), Irlanda (2015). Finlanda a votat pentru egalitate în privința căsătoriei în 2014, legea urmând să intre în vigoare în 2017. În cele mai multe dintre aceste state este permisă, în plus, și adopția de copii.

În America, căsătoria între persoane de același sex este legală în șase state: Canada (2015), SUA (2015), Mexic (2009), Argentina (2010), Uruguay (2013), Brazilia (2013). Africa de Sud a devenit, în noiembrie 2006, prima țară africană care a legalizat parteneriatul civil sau mariajul între persoane de același sex.

În România, propunerea legislativă privind reglementarea parteneriatului civil, care prevedea posibilitatea încheierii parteneriatelor civile între persoane de același sex, inițiată de deputatul Remus Cernea, a fost respinsă în Parlament, la 9 decembrie 2015.



12