Reguli pe care trebuie să le respectaţi pentru a evita amenzi drastice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Modificare în Codul Rutier

Reguli pe care trebuie să le respectaţi pentru a evita amenzi drastice

Eveniment 25 Noiembrie 2018 / 14:22 1918 accesări

Schimbare rapidă a vremii a început deja să pună probleme șoferilor și să curgă cu amenzi. Codul Rutier a suferit numeroase modificări, iar printre acestea, printre cele impuse ăn 2018, se numără și circulația în condiții de polei este prevăzută special în Codul Rutier din 2018. Astfel, ordonanţa de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice din Codul Rutier consideră contravenţie ce se încadrează în clasa a IV-a de amenzi, în cazul neechipării maşinilor cu anvelope de iarnă, pe drumurile acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei, şoferii riscând să rămână fără certificat de înmatriculare şi amenzi între 1305 şi 2.900 de lei, scrie capital.ro.

REGULI CA SĂ CIRCULI PE TIMP DE IARNĂ:

1. Cauciucurile de iarnă sunt obligatorii în cazul în care se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

2. Mare atenţie să acordaţi vitezei în trafic. Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, trebuie să circulaţi cu o viteză care să vă permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii meteo este mult mai mare.

3. În timp ce vă aflaţi în trafic, pe un drum acoperit de gheaţă sau de polei, nu acţiona brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi utilizaţi cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos, scrie a1.ro. De asemenea, se recomandă evitarea depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat sau a unui carosabil acoperit cu zăpadă sau polei, se dovedesc extrem de periculoase.

4. Evitaţi să circulaţi pe parcursul nopţii. De regulă, poleiul apare când temperaturile sunt foarte scăzute, iar acest lucru se întâmplă de obicei pe timpul nopţii. Diferenţele de temperatură dintre noapte şi zi dau naştere la ceată şi umezeală, iar aşa se formează noaptea îngheaţă pe carosabil.

RISCĂ SĂ PLĂTEASCĂ AMENZI URIAȘE

Șoferii români care nu respectă o modificare a Codului Rutier ce a fost impusă în 2018 riscă să plătească amenzi uriașe. Schimbare rapidă a vremii a început deja să le pună probleme și să curgă cu sancțiuni drastice. Ordonanţa de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice din Codul Rutier consideră contravenţie ce se încadrează în clasa a IV-a de amenzi, în cazul neechipării maşinilor cu anvelope de iarnă, pe drumurile acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei, scrie a1.ro. Astfel, şoferii care nu respect legea riscă să rămână fără certificat de înmatriculare şi să plătească amenzi între 1.305 de lei şi 2.900 de lei. Cauciucurile de iarnă sunt obligatorii în cazul în care se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Șoferii trebuie să acorde mare atenţie să vitezei în trafic. Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, trebuie să circule cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii meteo este mult mai mare. Pe un drum acoperit de gheaţă sau de polei, nu trebuie să fie acţionate brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi utilizaţi cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos. De asemenea, se recomandă evitarea depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat sau a unui carosabil acoperit cu zăpadă sau polei, se dovedesc extrem de periculoase.

Totodată, trebuie să fie evitată circulația pe parcursul nopţii. De regulă, poleiul apare atunci când temperaturile sunt foarte scăzute, iar acest lucru se întâmplă de obicei pe timpul nopţii. Diferenţele de temperatură dintre noapte şi zi dau naştere la ceață şi umezeală, și, în acest fel, se formează noaptea îngheţ pe carosabil.12