Reluarea negocierilor de pace din Siria rămâne incertă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Reluarea negocierilor de pace din Siria rămâne incertă

Externe 27 Aprilie 2016 / 16:24 1576 accesări

Negocierile de pace pentru Siria bat pasul pe loc, la fel ca armistițiul încheiat și respectat cu... focuri de armă. Un purtător de cuvânt al emisarului ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a anunțat miercuri că data la care vor fi reluate negocierile de pace din Siria nu a fost încă aleasă, informațiile cu privire la data de 10 mai fiind simple speculații. Anterior, adjunctul ministrului rus de Externe, Mihail Bogdanov, citat de agenția de presă rusă RIA, anunța că negocierile de pace de la Geneva se reiau pe 10 mai. Reprezentanții Guvernului sirian au declarat marți că au luat parte la o ultimă ședință cu oficialul ONU, caracterizând discuția ca fiind ”utilă și productivă”. Diplomații au avertizat însă că procesul de pace este pus în pericol de escaladarea violențelor în regiunea orașului Alep. Opoziţia siriană și-a suspendat participarea la negocierile de pace de la Geneva, pe fondul reizbucnirii violențelor în Siria, iar în urma discuțiilor nu s-a ajuns la un acord privind tranziţia politică.

Între timp, gruparea teroristă Statul Islamic (SI), deosebit de activă și periculoasă în Siria, are probleme financiare, după ce în loviturile aeriene ale coaliției internaționale conduse de SUA au fost distruse rezerve cash ale organizației de până la 800 de milioane de dolari, potrivit unui oficial militar american, citat miercuri de revista ”Newsweek”. Adjunctul comandantului american pentru operațiuni împotriva SI, generalul Peter Gersten, a declarat presei că aproximativ 20 de lovituri aeriene au vizat rezervele cash ale jihadiștilor. Potrivit generalului Gersten, a cărui bază se află în capitala irakiană, Bagdad, suma totală distrusă este între 500 de milioane și 800 de milioane de dolari. Se estimează că în cursul unei lovituri aeriene asupra unei clădiri în Mosul (Irak) au fost distruși 150 de milioane de dolari. În opinia generalului american, epuizarea fondurilor SI determină o reducere a numărului de recrutări, ajungându-se la doar 200 de noi combatanți care se alătură lunar grupării jihadiste, față de un maximum de 2.000 înregistrat în 2015. Oficialul american a precizat că surse din serviciile secrete au arătat că SI a început să vândă din vehiculele sale pentru a face rost de bani.

În 2014, Trezoreria SUA considera Statul Islamic ca fiind, ”probabil, cea mai bine finanțată organizație teroristă cu care ne confruntăm”. În ianuarie 2016, documente ajunse în posesia CNN indicau că SI a redus la jumătate salariile combatanților săi, din cauza circumstanțelor excepționale cu care se confrunta gruparea jihadistă. Înainte de reducere, se estima că luptătorii SI primeau salarii între 400 și 1.200 de dolari pe lună. Conform BBC, SI controlează vaste teritorii în Siria și Irak, unde există câmpuri petrolifere bogate. Organizația obține anual venituri de 500 de milioane de dolari vânzând petrol către numeroși clienți, inclusiv către unele dintre grupările rebele siriene împotriva cărora luptă. Jihadiștii impun, de asemenea, taxe grele în cazul celor circa opt milioane de locuitori care trăiesc sub controlul lor.

UPDATE:

Militanții SI au ocupat cinci sate controlate de opoziția siriană în districtul Azaz, la nord de Alep, relatează Reuters, citând informații publicate de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Opoziția siriană anticipează o ofensivă majoră a forțelor guvernamentale în zona Alepului, al doilea oraș ca importanță în Siria. În ultima săptămână, zeci de civili au murit în bombardamentele și raidurile aeriene care au vizat orașul. În cursul acestui an, o ofensivă guvernamentală susținută din aer de forțele ruse a distrus pozițiile rebele din unele zone ale provinciei Azaz și a tăiat coridorul care lega Alepul de frontierea cu Turcia. Rebelii din provincia Azaz sunt acum înconjurați de forțele loiale regimului de la Damasc, în sud și vest, iar la est se confruntă cu militanții organizației Stat Islamic. Organizaţia Medici Fără Frontiere și alte organizații umanitare au caracterizat situația celor peste 100.000 de persoane din zona Azaz ca fiind critică.

Taguri articol


12