Reuniune pentru relansarea procesului de pace din Orientul Mijlociu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Reuniune pentru relansarea procesului de pace din Orientul Mijlociu

Externe 27 Noiembrie 2007 / 00:00 531 accesări

Preşedintele american, George W. Bush, a luat iniţiativa unei misiuni dificile, convocînd pentru astăzi, la Annapolis, în apropiere de Washington, o reuniune destinată să relanseze procesul de pace israeliano-palestinian, blocat de şapte ani. Acesta este un pariu riscant pentru preşedintele Bush, al cărui mandat se va încheia peste 14 luni. Cu toate acestea, “eşecul nu este o opţiune”, a declarat Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice. SUA, care au vrut să limiteze reuniunea internaţională de pace doar la problema israeliano-palestiniană, au fost nevoite să extindă cîmpul discuţiilor, pentru a răspunde cerinţelor mai multor ţări arabe şi în principal ale Arabiei Saudite. Statutul Ierusalimului, precum şi soarta refugiaţilor, două subiecte-cheie şi spinoase ale procesului de pace, ar urma să figureze pe agenda discuţiilor.

Premierul israelian, Ehud Olmert, s-a întîlnit încă de luni dimineaţă cu preşedintele Bush, la Casa Albă, în timp ce preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a discutat cu liderul american luni după-amiază. Înainte de a-şi începe vizita la Washington, premierul israelian a avut convorbiri telefonice cu lideri străini, printre care şi Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice. După o reuniune cu ţările din Liga Arabă, la Cairo, Abbas a efectuat, la rîndul său, o vizită în Maroc, unde s-a întîlnit cu regele Mohammed al VI-lea, înainte de a se deplasa în SUA. Cel puţin 14 state arabe şi-au anunţat prezenţa la această reuniune, printre ele fiind şi Arabia Saudită, iniţiatoarea unui plan de pace cu Israelul, activat de curînd. Siria şi-a anunţat şi ea, duminică, participarea, după ce SUA au acceptat să includă în agenda de discuţii problema Înălţimilor Golan. Aceasta este pentru prima dată cînd un înalt reprezentant al regatului saudit se va afla la aceeaşi masă cu premierul israelian, pentru a discuta despre procesul de pace din Orientul Mijlociu. Participarea părţii saudite constituie o victorie diplomatică pentru Washington. Riyadul nu a recunoscut niciodată Israelul şi niciun oficial saudit nu a discutat în public cu oficialii guvernamentali israelieni. Doar două ţări arabe, Egiptul şi Iordania, au semnat acorduri de pace cu statul evreu.

SUA au propus ţărilor arabe care vor participa la reuniunea de la Annapolis să înfiiţeze un comitet privind problema israeliano-palestiniană şi să organizeze o reuniune, în ianuarie, la Moscova, dedicată revendicărilor siriene şi libaneze. În total, circa 50 de ţări şi organizaţii vor participa la conferinţă. Înaintea reuniunii propriu-zise, mai multe întrevederi au avut loc, luni, în capitala americană.

Taguri articol


12