Rezultatele Guvernului Grindeanu, dezastruoase! Cât mai rezistă premierul?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Răsturnare de situație privind demisiile miniștrilor

Rezultatele Guvernului Grindeanu, dezastruoase! Cât mai rezistă premierul?

Politică 14 Iunie 2017 / 18:55 806 accesări

După nenumărate discuții în jurul posibilei căderi a Guvernului, ziua tăierii capetelor a venit cu multe zvonuri. Chiar înainte ca toată crema social democrată să se strângă în ședința Comitetului Executiv Național (CExN) pentru a discuta raportul de evaluare a actualului Executiv, a explodat o bombă: mai multe surse au spus că toți miniștrii au demisionat la cererea președintelui PSD, Liviu Dragnea. Șeful social democraților a declarat că nu le-a cerut niciodată membrilor Guvernului să renunțe la mandat, însă ceea ce scrie în raportul de evaluare nu miroase deloc a bine. Potrivit bilanțului social democrat, citat de Antena 3, din totalul de 393 de măsuri propuse, doar 50 au fost realizate, adică 13%. Alte 107 măsuri au fost atinse parțial, adică 27%, iar restul de 236 nu au fost îndeplinite. În domeniul Fiscalității, raportul PSD consemnează faptul că Guvernul a reușit să adopte Legea salarizării unitare, creșterea cu 20% a salariului mediu pentru cei din sectorul public, neimpozitarea profitului în primii 10 ani de activitate pentru centrele de inovare, cercetare și dezvoltare, eliminarea CASS pentru pensionari, eliminarea plății CASS pentru veniturile suplimentare, eliminarea impozitului pe venit pentru pensiile mai mici de 2.000 lei, eliminarea impozitului pe venit pentru angajații sezonieri păstrați în câmpul muncii tot anul, creșterea cu 50% a salariilor pentru actori, deducerea abonamentelor medicale din baza de impozitului pe venit, eliminarea plafonului de cinci salarii medii pentru baza de calcul al CAS și CASS, creșterea cu 15% a salariilor din Educație și Sănătate și eliminarea a 102 taxe nefiscale.

CE MINISTERE AU FOST MAI PERFORMANTE ȘI CARE SUNT CODAȘELE

În domeniul Economiei, Guvernul nu a reușit să îndeplinească nicio măsură complet. La capitolul Fonduri Europene, în schimb, o singură măsură a fost îndeplinită complet, iar la Turism, singura realizare este reînființarea Ministerului Turismului. La capitolul Politici pentru IMM-uri - două măsuri îndeplinite, două măsuri îndeplinite parțial și cinci măsuri neîndeplinite. Mult mai bine stă Ministerul Muncii, care se laudă cu nouă măsuri îndeplinite, 23 de măsuri îndeplinite parțial și doar patru restanțe. La Educație, însă, dezastrul este destul de mare, dat fiind faptul că, potrivit Raportului PSD, în acest domeniu doar o măsură a fost îndeplinită, alte opt au fost realizate parțial și 19 măsuri sunt nerealizate. Nici în Sănătate lucrurile nu stau mai bine, având în vedere că s-au atins doar trei măsuri, alte nouă au fost realizate parțial, iar alte 14 sunt încă neîndeplinite. Codașele sunt Transporturile, Comunicațiile, Apărarea, Afacerile Interne, Sportul și Minoritățile, care nu au decât măsuri îndeplinite parțial. Nici în controversatul Minister de Justiție nu stăm mai bine, din moment ce raportul arată că doar o măsură a fost dusă la bun sfârșit în acest domeniu, trei au fost realizate parțial și 29 au rămas neîndeplinite. Ciudat este că în acest ultim domeniu menționat a fost schimbat ministrul tocmai din cauza comunicării defectuoase și a performanțelor slabe.

RAPORTUL - O ARMĂ A EXECUȚIEI

Indiferent de rezultatele raportului, umblă vorba în târg că documentul este doar un instrument pentru destituirea lui Sorin Grindeanu, care ar fi intrat în colimatorul lui Liviu Dragnea pentru că... s-ar fi împrietenit prea tare cu președintele Klaus Iohannis. Concret, dacă majoritatea miniștrilor demisionează, premierul Sorin Grindeanu ar putea fi schimbat fără probleme și fără explicații. De altfel, este posibil ca Dragnea să se fi pregătit din timp pentru acest lucru, mai ales că, de la bun început, președintele PSD le-ar fi solicitat tuturor miniștrilor să își scrie demisiile, în eventualitatea în care călcau pe bec. Cu toate acestea, Dragnea refuză în continuare să recunoască o asemenea intenție. „E o coaliţie care funcţionează. Nu suntem certaţi. Nu i-am cerut demisia premierului. Le-am spus colegilor mei că această analiză va fi făcută publică și trebuie ca întârzierile de astăzi să le reglementăm ulterior. Din păcate, trebuie să ne asumăm, nu e vorba numai de 60% măsuri neîndeplinite, ci și despre măsuri parțial îndeplinite. Nu suntem într-o situație bună, dar trebuie să ne asumăm cu toții. Eu n-am cerut demisia nimănui, nici premierului, nici miniștrilor. O să discutăm în CEX, nu suntem într-o situație confortabilă, asta este, să vedem la ce concluzii ajungem. Chiar dacă unii colegi în scrisori deschise sau închise contestă această structură a partidului, tot această structură a pus acest Guvern”, a spus Liviu Dragnea, înainte de ședința CExN al PSD.

TĂRICEANU ȘI-A RETRAS SPRIJINUL FAȚĂ DE GUVERN

De partea lui Dragnea este și Călin Popescu-Tăriceanu. Surse politice spun că liderul ALDE ar fi decis să retragă sprijinul politic pentru Guvern. Mai mult, cei din ALDE spun că sunt alături de Liviu Dragnea, că vor susţine ceea ce se decide în Comitetul Executiv al PSD și că, dacă miniştrii PSD îşi vor depune demisiile, ei vor face la fel. Până la închiderea ediției tipărite, ședința CExN nu se terminase, așa că liderii PSD nu prezentaseră concluziile, drept urmare nu se știa dacă miniștrii au fost înlăturați de la guvernare. Vom reveni cu amănunte de îndată ce se vor ivi.



12