România vrea să cumpere rachete de tip Patriot de la Guvernul SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
România vrea să cumpere rachete de tip Patriot de la Guvernul SUA
Eveniment 20 Aprilie 2017 / 18:09 542 accesări 0 comentarii

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a trimis o cerere către Guvernul Statelor Unite ale Americii în care își exprimă disponibilitatea de a cumpăra rachete de tip Patriot, urmând ca procedurile de achiziție să fie demarate anul acesta, transmite instituția. Secretarul de stat în MApN, Florin Vlădică, a afirmat că s-a trimis o solicitare către Biroul de Cooperare în domeniul Apărării din România din cadrul Ambasadei Statelor Unite la București, prin care România se declară interesată să achiziționeze rachete de tip Patriot, urmând ca cererea să ajungă la Guvernul american. Șeful Statului Major, generalul Nicolae Ciucă, s-a declarat optimist că procedurile de achiziție pot fi demarate în acest an. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă susținute cu prilejul unui exercițiu tactic cu trageri de luptă cu muniție reală, care a avut loc, joi, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din Smârdan, judeţul Galaţi, unde a fost organizată și o ceremonie de bun venit pentru primul detaşament rotaţional de militari americani care fac parte din Inițiativa SUA de Reasigurare Europeană (ERI).

Rachetele Patriot reprezintă un sistem de apărare avansat de tip sol-aer împotriva avioanelor sau rachetelor de croazieră sau balistice. Rachetele Patriot sunt deţinute de 12 ţări: Statele Unite, Olanda, Germania, Japonia, Israel, Arabia Saudită, Kuwait, Taiwan, Grecia, Spania, Coreea de Sud şi Emiratele Arabe Unite. Sistemul este bazat pe o remorcă mobilă, transportabilă cu avioane de tip C5 Galaxy, iar componentele sunt interoperabile, astfel încât ţările NATO pot colabora în asamblarea unui sistem de apărare, care poate fi instalat într-o regiune îndepărtată, precum graniţa turco-siriană.

Un sistem Patriot este alcătuit din patru elemente: sistemul radar, centrul de control şi generatorul de energie electrică, turnurile de comunicaţii şi lansatoarele de rachete instalate pe camioane. Producătorul garantează că un camion poate fi echipat cu până la 16 lansatoare, însă armata Statelor Unite foloseşte de regulă de la cinci până la opt lansatoare per baterie. Fiecare lansator este echipat cu patru rachete, ultima versiune de tip "Pac-3" având capacitatea de a susţine chiar 16 rachete. Lansatoarele pot fi dispuse şi coordonate cu până la un kilometru depărtare de centrul de control.

Radarul funcţionează cu tehnologia reţelei de antene comandate în fază, care scanează cerul cu mii de fascicule pe secundă, iar în cazul în care depistează un obiect zburător, se concentrează asupra acestuia şi transmite informaţii asupra traiectoriei şi vitezei cu care se deplasează către centrul de comandă, care evaluează ameninţarea. Sistemul poate detecta aproximativ 100 de ţinte şi poate ghida până la nouă rachete. Dacă reperează o ţintă, calculatorul poate lansa una sau două rachete, pentru a distruge obiectivul. Rachetele sunt ghidate în funcţie de traiectoria ţintei, rachetele versiunilor mai noi, chiar dacă au focoasă, sunt mult mai mici şi sunt calculate să distrugă ţinta prin impact.

Taguri articol

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

SUA, ciocu mic!
SUA, ciocu mic! 842 accesări
Pagina a fost generata in 0.5496 secunde