Rusia îşi retrage trupele din Transnistria după încheierea conflictului din Ucraina

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Când o face plopul mere...

Rusia îşi retrage trupele din Transnistria după încheierea conflictului din Ucraina

Externe 07 Aprilie 2016 / 16:02 1328 accesări

Trupele ruse staționate în Transnistria constituie, de multă vreme, un real motiv de nemulțumire atât la Chișinău, cât la cancelariile occidentale, doar că, în ciuda a tot felul de negocieri în diverse forme și formaturi, acestea rămân de strajă în regiunea separatistă din R. Moldova. Acum, Kremlinul a avansat o altă variantă, ținând cont de... noile evoluții geostrategice. Trupele ruse vor fi retrase după încheierea conflictului din Ucraina. Să fie rușii atât de ocupați în Ucraina că nu mai au timp și de trupele din Transnistria?! Parcă susțineau că nu sunt implicați acolo.

Serghei Gubarev, reprezentantul Rusiei la negocierile privind soluționarea conflictului transnistrean, a declarat joi că Rusia intenţionează să retragă armamentul din regiunea separatistă moldoveană Transnistria imediat ce conflictul militar din Ucraina va fi soluţionat, relatează Tass. Trupele care staţionează în R. Moldova pentru a păzi depozitele fostei Armate a 14-a vor fi chemate în Rusia, imediat ce problema retragerii armamentului va fi rezolvată, a spus oficialul rus. Acest armament poate fi retras din Moldova în Rusia doar prin tranzitarea teritoriului Ucrainei, a explicat Gubarev. ”Însă este dificil să ne imaginăm cine îşi va asuma responsabilitatea de a efectua transporturi cu armament prin Ucraina, când în această ţară au loc asemenea evenimente. Imediat ce se iveşte posibilitatea de a retrage armele aflate în depozitul de la Colbasna pentru a le aduce în Rusia, nevoia prezenţei şi continuării activităţii trupelor ruse va lua sfârşit, iar aceşti oameni se vor putea întoarce acasă”, a spus Gubarov. ”Rusia nu şi-a angajat trupele în Moldova”, a mai spus diplomatul. Depozitele militare au fost instalate în perioada Uniunii Sovietice pe teritoriul R. Moldova şi au fost păzite de atunci, a explicat diplomatul rus.

R. Moldova şi Rusia nu au reuşit să se apropie de o poziţie comună în privinţa necesităţii prezenţei militare ruse în Transnistria, a declarat luni, la Moscova, ministrul moldovean de Externe, Andrei Galbur, după întrevederea cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Cei doi oficiali nu au căzut de acord nici asupra chestiunilor de ordin comercial. Șeful diplomației ruse a declarat că acordul de asociere UE - R. Moldova a afectat în întregime relaţiile comerciale între Moscova şi Chişinău. ”Am discutat despre situaţia apărută după semnarea de către R. Moldova în 2014 a Acordului de asociere şi liber schimb cu UE, care a afectat în întregime relaţiile comerciale bilaterale”, a declarat Serghei Lavrov, conform agenţiei Tass. ”Am stabilit să colaborăm intens pentru găsirea de soluţii la problemele existente. Intenţionăm să organizăm o reuniune a comisiei interguvernamentale ruso-moldovene, anul acesta”, a precizat şeful diplomaţiei de la Moscova.

Citește și:

Disensiuni privind prezenţa militară rusă în Transnistria

Un fost apropiat al lui Putin, omorât în bătaie?

Guvernul Moldovei, contestat în stradă

Alegeri în Transnistria

Bugetul armatei R. Moldova, mai mic decât al forțelor transnistrene

Mustește un nou conflict armat în Transnistria?

Dmitri Rogozin: Rusia trebuie să acorde mai uşor cetăţenie transnistrenilor, altfel îi împinge spre România

Ucraina vrea sisteme de rachete antiaeriene la frontiera cu Transnistria

Exerciţii militare ruse în Transnistria

”România analizează posibilitatea unei intervenţii în Transnistria”

Taguri articol


12