Sâmbătă şi duminică, la Vivo! se va desfăşura Expoziţia Felină de Toamnă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cele mai frumoase pisici vin la Constanţa

Sâmbătă şi duminică, la Vivo! se va desfăşura Expoziţia Felină de Toamnă

Lifestyle 15 Septembrie 2017 / 20:15 4395 accesări

Doctorul veterinar Tache Epure, cu o felină British Shorthair

Doctorul veterinar Tache Epure, cu o felină British Shorthair

Doctorul veterinar Tache Epure, cu o felină Sphynx

Doctorul veterinar Tache Epure, cu o felină Sphynx

“Mă hrăneşte, mă mângâie, se joacă cu mine. Înseamnă că sunt o zeiţă”. Vă sună cunoscut? Dacă nu, vă spun eu: gândire de pisică. Iar noi, cei care avem în casă o felină, ştim că aşa este. Ne place să le răsfăţăm, să ni se aşeze în poală şi să torcăie, să le simţim aproape de noi. Ceea ce se va întâmpla sâmbătă şi duminică, la Complexul Comercial Vivo!, în organizarea Clubului Felin Magnificats, este un cadou pentru toţi cei care iubesc pisicile. Cele mai frumoase dintre ele ne vor încânta privirile la Expoziţia Felină de Toamnă, unde vor veni peste 100 de exemplare din rase care mai de care mai spectaculoase.

RASE DE TOATE FELURILE

În fruntea listei, celebrul British Shorthair. Sau Longhair. Recunosc, sunt un pic subiectiv, pentru că am şi eu doi acasă, dar cine nu l-a admirat pe Cheshire din celebrul film Cheshire? “Este cea mai popularizată rasă din ultimii anii, un adevărat lord. Sunt excelenţi companioni”, explică doctorul veterinar Tache Epure, unul dintre organizatorii expoziţiei, preşedinte Magnificats, şi, totdată, crescător de British. La mare concurenţă, cea mai masivă rasă de pisici, Maine Coon, care ajunge şi la 12 kilograme. Nu vă speriaţi, este printre cele mai blânde şi, dacă vreţi o pisică mai liniştită, este alegerea perfectă. Aproape la fel de masivă şi leneşă este şi rasa Ragdoll, foarte populară în România. Şi tot la Constanţa puteţi să vedeţi cea mai nouă rasă de pisici, Munchkin, corespondentul felin al cîinelui Teckle, a cărei caracteristică principală sunt picioarele scurte.

Ştiţi că sunt pisici fără păr, nu? Se numesc Sphynx şi, dacă vă gândiţi să le alegeţi pentru a scăpa de alergii, ar trebui să vă mai gândiţi o dată. “Alergiile nu se fac din cauza părului, ci a secreţiilor pielii”, dezvăluie Tache Epure. Sunt foarte drăgăstoase, dar la fel de energice. Pe scurt, dacă aveţi un bec în casă, pe acela se vor urca. Şi dacă vi se par ciudate, vă spun clar: nu este vina lor că arată aşa. Dar sunt şi pisici ale căror blană se anunţă perfect cu cea a mieilor. Vorbim despre Cornish Rex, care se remarcă tot prin energie şi prin dragostea faţă de stăpân. Cea mai iubitoare este fără îndoială Abisiniana, o rasă veche şi nobilă. Iar cea mai sălbatică, Savannah, aflată abia la a cincea generaţie. “Avem una şi la Constanţa, adusă din Ungaria. Sunt mai agresive, motiv pentru care este singura rasă arbitrată cu ham sau lesă”, spune Tache Epure.

TOMBOLĂ CU PESTE 100 DE PREMII

În cadrul expoziţiei va demara şi un program de educare a publicului în privinţa creşterii pisicilor. Astfel, pe două monitoare vor rula pe tot parcursul expoziţiei filme educative în acest sens. În plus, clinica veterinară Unipet Goofy Constanţa, ajunsă la al 16-lea an de existenţă, va asigura asistenţa veterinară şi va organiza o tombolă pentru vizitatori, cu peste 100 de premii. “Expoziţia vine să menţină tradiţia evenimentelor în felinologie pe care le-am organizat la Constanţa, congrese de medicină felină şi alte expoziţii. La Constanţa avem un public educat în privinţa creşterii pisicilor, dar nu neapărat în felinologie, neexistând foarte multe pisici cu pedigree. În ultima vreme a început să crească numărul lor, unul dintre motive fiind şi aceste expoziţii. De altfel, în ultimii ani, datorită modificărilor din structura societăţii. pisica a devenit cel mai răspândit animal de companie în ţări ca SUA, Anglia sau Germania. Faţă de câine, pisica nu trebuie scoasă la plimbare şi poate rămâne singură în casă 2-3 zile, dacă i se lasă hrană şi apă”, declară Tache Epure.12
Pagina a fost generata in 0.5774 secunde