Sănătatea se va prăbuşi la jumătatea lui 2010

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Colaps. În varianta de 3% din PIB

Sănătatea se va prăbuşi la jumătatea lui 2010

Sănătate 09 Noiembrie 2009 / 00:00 2247 accesări

Producătorii din domeniul farmaceutic afirmă că preţurile medicamentelor nu sunt ameninţate de o creştere iminentă, însă avertizează că menţinerea subfinanţării din Sănătate în 2010 va duce la colapsul sistemului, la jumătatea anului viitor. Potrivit Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Ministerul Sănătăţii (MS) a elaborat un proiect de act normativ privind modificarea Ordinului 75/2009 (care reglementează preţurile medicamentelor care se eliberează pe bază de prescripţie medicală), prin care se doreşte să se îngheţe pentru încă un an preţurile medicamentelor, la nivelul unei rate de schimb subevaluate (4 lei pentru un euro).

MĂSURA ÎNGHEŢĂRII PREŢURILOR MEDICAMENTELOR LA O RATĂ SUBEVALUATĂ (4 LEI/EURO) PE PARCURSUL UNUI AN ÎNTREG VA GOLI, DIN NOU, RAFTURILE FARMACIILOR

Proiectul de modificare a Ordinului nr. 75, care se află în dezbatere publică din 30 octombrie, are ca ipoteză de lucru, potrivit reprezentanţilor ministerului, criza economică actuală, care a creat dificultăţi suplimentare atât producătorilor de medicamente inovatoare, cât şi producătorilor de medicamente generice. “În acest sens, s-a apreciat ca fiind justificată redefinirea preţului de referinţă generic, prin raportarea la un procent de 70% din preţul medicamentului inovativ”, se menţionează în referatul argumentativ elaborat de Direcţia generală de strategii şi politica medicamentului. Producătorii de medicamente îşi doresc, însă, crearea unui mecanism de calculare a preţurilor sustenabil din punct de vedere economic, conform practicilor la nivel european, în special în contextul tentativei autorităţilor de adoptare a unui model de clawback. “Sperăm ca, în cele din urmă, să se găsească o soluţie în acest sens, până când actul normativ va deveni literă de lege”, a declarat directorul executiv ARPIM, Dan Zaharescu. Independent de forma finală a actului normativ, producătorii subliniază că principala problemă ce ar putea afecta accesul pacienţilor la medicamente, pe termen scurt, este subfinanţarea acută a sistemului de sănătate. “Anul acesta, sistemul a beneficiat de 3,2% din PIB şi a clacat după trei trimestre. În 2010, dacă se va merge pe varianta de doar 3% din PIB, întreg sistemul de sănătate se va prăbuşi la jumătatea anului. Aşadar, indiferent de cum se modifică actul normativ privind preţurile medicamentelor care se eliberează pe bază de prescripţie medicală, esenţială este susţinerea financiară a întregului sistem”, a mai spus Zaharescu. Problemele financiare grave sunt reclamate şi de importatorii şi distribuitorii de medicamente. Pe 2 noiembrie, reprezentanţii firmelor de profil au declarat că importul şi distribuţia de medicamente sunt la un pas de blocaj, în plină pandemie de gripă, în condiţiile în care spitalele şi farmaciile au acumulat datorii de peste 120 de milioane de euro.



12