„Sanitas“ Constanța: „BUCUREȘTI, VENIM! ȘI SUNTEM FOARTE MULȚI!”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Guvernul încalcă Legea și regulile elementare ale dialogului”

„Sanitas“ Constanța: „BUCUREȘTI, VENIM! ȘI SUNTEM FOARTE MULȚI!”

Sănătate 24 Aprilie 2018 / 17:46 1889 accesări

Sindicaliștii din Sănătate sunt extrem de indignați și acuză Guvernul că încalcă legea și regulile elementare ale dialogului social. Ei au aflat cu indignare că decidenții au hotărât constituirea unor grupuri de lucru care să găsească, în perioada următoare, soluții la problemele lor, nicidecum rezolvări clare, concrete; ”adică avem de-a face cu o tergiversare nepermisă a stării de confuzie și de nemulțumire deja existente în sistemul sanitar”. Astfel, ”Sanitas” nu renunță la miting în 26 aprilie, 7 mai - grevă de avertisment; 11 mai - grevă generală”. Mitingul din 26 aprilie se anunță unul de amploare; numai de la Constanța participă 650 de membri.

Sindicaliștii din Sănătate sunt extrem de indignați și acuză Guvernul că încalcă legea și regulile elementare ale dialogului social. Întâlnirea din 23 aprilie, dintre premierul României, miniștrii Sorina Pintea, Olguța Vasilescu, Eugen Teodorovici și managerii spitalelor din România a fost una dezamăgitoare pentru situația angajaților din sănătate, scrie ”Sanitas”. În opinia reprezentanților ”Sanitas”, rezultatul acestei discuții trebuia să fie un set de soluții pentru rezolvarea inechităților generate de aplicarea Legii 153/2017 și a noului Regulament de sporuri. ”Aflăm, cu indignare, că decidenții au hotărât constituirea unor grupuri de lucru care să găsească, în perioada următoare, aceste soluții; adică avem de-a face cu o tergiversare nepermisă a stării de confuzie și de nemulțumire deja existente în sistemul sanitar. De asemenea, suntem surprinși să auzim că intenția părții guvernamentale este să excludă reprezentanții sindicatelor din discuțiile ce vor urma, privind aplicarea legislației salarizării. Atragem atenția, domnilor guvernanți, că această decizie este nu numai una care pune în pericol dialogul social pe termen mediu și lung; este și O ÎNCĂLCARE A LEGII.

PREVEDERI LEGALE

Sidicaliștii reamintesc prevederile Legii nr. 153/2017, Anexa II, Capitolul 2, Art. 3, alin. (4): ”Procentul concret al sporului prevăzut la alin. (2) şi (3) se aprobă trimestrial de comitetul director, după consultarea organizaţiilor sindicale reprezentative la nivel de unitate sau a reprezentanţilor angajaţilor.” Totul, coroborat cu art. 12 și 13 din Regulamentul de sporuri (HG 153/2018): ” Art. 12, alin (1). Nominalizarea personalului care beneficiază de spor pe locuri de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului, precum şi condiţiile de acordare se stabilesc de ordonatorul de credite, cu consultarea sindicatelor reprezentative la nivel de unitate/sindicatelor afiliate la o federaţie reprezentativă pe grup de unităţi/sector sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, în limita prevederilor din prezentul regulament-cadru.

Art. 13. Sporurile prevăzute în anexele la prezentul regulament-cadru se acordă cu încadrarea în sumele prevăzute pentru cheltuieli de personal aprobate prin bugetul anual de venituri şi cheltuieli, cu avizul sindicatelor reprezentative la nivel de unitate/sindicatelor afiliate la o federaţie reprezentativă pe grup de unităţi/sector sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor.”, punctează ”Sanitas”.

Insistența guvernanților de a demonstra, în pofida realității, că noile reglementări salariale sunt foarte bune, precum și modul manipulator în care încearcă să transfere asupra sindicatelor vinovăția pentru degringolada din sistem confirmă că actuala putere se află în imposibilitatea de a corecta greșelile făcute în elaborarea legii salarizării. ”Auzim din nou aceleași declarații ale unuia dintre miniștri, care continuă să comunice public indiferența Guvernului față de decizia sindicală de a declanșa greva pentru apărarea drepturilor angajaților din sănătate și asistență socială. Federația noastră a atras în permanență atenția că aplicarea legislației salarizării în forma actuală va dinamita sistemul sanitar și de asistență socială”, arată sursa citată. ”Sanitas” a amânat, până în acest moment, formele radicale de protest, crezând în bunele intenții ale guvernanților și sperând că la masa negocierilor vom putea, împreună, să găsim o modalitate echitabilă de a apăra drepturile membrilor noștri. ”Este, poate singura noastră vină, pe care o vom corecta începând din această săptămână: miting în 26 aprilie, 7 mai - grevă de avertisment; 11 mai - grevă generală”, potrivit Biroului Operativ al Federației ”Sanitas” din România.

SE ANUNȚĂ MITING DE AMPLOARE!

Sindicatul ”Sanitas” Constanța anunță mobilizare masivă a membrilor, astfel că mitingul organizat de federație se anunță de amploare. ”Într-un timp extrem de scurt, de joi și până pe 23 aprilie, am reușit să organizăm participarea la miting a peste 650 membri. Deși este o perioadă total nefavorabilă deplasărilor (lipsa acută de autocare în Constanța din cauza desfășurării evenimentului "Școala Alftfel"), am reușit să mobilizăm membrii de sindicat pentru participarea la acest miting extrem de important dovedind încă o dată constanță și seriozitate.

Acolo unde colegii lucrau doar la program de zi, aceștia și-au luat o zi din concediu de odihnă pentru a putea participa, cei din tura de noapte merg direct la miting. Când am epuizat autocarele și microbuzele disponibile din județ, am închiriat din București pentru că dorința de a protesta este foarte mare. Joi, 26 aprilie, plecăm către București cu peste 650 de membri ”Sanitas” Constanța din toate categoriile profesionale: farmaciști, infirmieri, directori de îngrijiri, medici, asistenți, biologi, îngrijitori, asistenți șefi, funcționari publici, brancardieri, personal TESA, șefi RUNOS, kinetoterapeuți, educatori, asistenți sociali, bucătari, muncitori, șoferi, moașe, liftieri, asistenți cabinete școlare, psihologi, fizicieni...etc, PENTRU CĂ SUNTEM O ECHIPĂ!

Deciziile proaste ale Guvernului României nu au reușit să ne dezbine, dimpotrivă, au consolidat echipa ”Sanitas” Constanța. BUCUREȘTI, VENIM! ȘI SUNTEM FOARTE MULȚI ! Dragi colegi, voi ce faceți?”, este mesajul ”Sanitas” Constanța.12
Pagina a fost generata in 0.199 secunde