Săptămâna mondială a conștientizării asupra importanţei antibioticelor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Asociatia „Colegiul Pacientilor“ trage un semnal de alarmă Săptămâna mondială a conștientizării asupra importanţei antibioticelor
Sănătate 21 Noiembrie 2019 / 18:54 528 accesări 0 comentarii

În perioada 18-24 noiembrie 2019 este marcată Săptămâna mondială a conștientizării asupra importanţei antibioticelor, o acțiune desfășurată la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Mesajul OMS pentru anul 2019 se referă la abordarea "One Health", care integrează programele și activitățile din domeniul sănătății umane, veterinare și de mediu care să reducă și să prevină răspândirea rezistenței la antibiotice și care afectează activitățile umane la nivel global. Potrivit celui mai recent raport al Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC), România rămâne pe primele locuri în UE în ceea ce privește consumul total de antibiotice și consumul de antibiotice fără prescripție medicală.

Cele mai frecvente bacterii rezistente sunt în acest moment: Pseudomonas aeruginoasa rezistente la piperacilina/tazobactum, la aminoclicozide, carbapeme, Staphylococcus aureus rezistent la meticilin a (MRSA), Streptococcus pneumoniae rezistent la penicilină.

Consumul exagerat si eronat de antibiotice din țara noastră se datorează în principal: lipsei de informare a populației privind rolul, beneficiile și riscurile administrării de antibiotic; accesului facil la antibiotice prin nerespectarea reglementărilor privind eliberarea lor doar pe bază de prescripție medicală; prescrierea de antibiotice cu spectru larg de acțiune fără să se efectueze antibiograma pentru determinarea tipului de bacterie.

Cu prilejul Săptămânii mondiale a conștientizării asupra importanţei antibioticelor, Asociaţia „Colegiul Pacienţilor“cere Ministerului Sănătăţii să aibă în vedere implementarea urgentă a următoarelor măsuri de promovare a utilizării judicioase a antibioticelor: eliminarea restricţiilor de plafon pentru testările bacteriologice şi analize de laborator, cu efect imediat; instruirea cadrelor medicale privind recomandarea și tratarea cu antibiotice; creşterea gradului de conştientizare şi înţelegere a efectelor rezistenţei la antibiotice în rândul populaţiei (evitarea automedicaţiei, prevenirea infecţiilor).

„De când sunt utilizate, antibioticele au salvat milioane și milioane de vieţi omenești și ne dorim să le putem folosi în continuare. Dacă nu vor fi luate urgent măsuri de stopare a utilizării lor în mod irațional, sănătatea şi viaţa oamenilor vor fi puse în pericol“, se arată în comunicatul Asociaţiei „Colegiul Pacienţilor“ remis presei joi.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1474 secunde