Sărbătoare. Un altfel de Purim la Teatrul Evreiesc.

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sărbătoare. Un altfel de Purim la Teatrul Evreiesc.
Cultură 04 Martie 2018 / 11:07 1685 accesări 4 comentarii

Purimul este o sarbatoare cu totul speciala in calendarul iudaic. Fara a avea o incarcatura intrinsec religioasa, este un unic prilej de veselie, intr-o religie sobra, in care comemorarile coplesesc celebrarile.

De Purim aproape orice e permis, oricine e luat in tarbaca, despre aproape orice se poate glumi si chiar rade. In mod traditional, de Purim se monteaza spectacole vesele, parodii, musicaluri, ce fac deliciul publicului larg, care a umplut si de aceasta data pana la refuz sala. Firesc, cea mai mare desfasurarea de forte, dintre toate comunitatile evreiesti din Romania se consuma la Bucuresti, la Teatrul Evreiesc.

In acest an, spectacolul a fost scris in premiera de dramaturgul constantean Sorin-Lucian Ionescu, in acelasi timp si presedinte al Comunitatii Constanta, iar regia a apartinut lui Cezar Ghioca, regizor al TES. Iar distributia a fost de exceptie: Maia Morgenstern, Alexandru Arsinel, Geni Brenda, Nicolae Calugarita, constanteanul David Ionescu, dar si alti cunoscuti actori bucuresteni. Un ansamblu numeros, format din formatie klezmer, cor, ansamblu de balet si solisti vocali. Au fost prezenti Excelentele lor ambasadorul SUA, Hans Klem, al Statului Israel, doamna Tamar Samash si vicepremierul Romaniei, Ana Birchall.

O interpretare moderna a Cartii Esterei din Vechiul Testament, povestea de supravietuire celebrata de Purim, a facut deliciul spectatorilor, dornici de comedie. Un text in care au fost luati in deradere in egala masura si Liviu Dragnea, si Statul Paralel, si ''mancatoriile'' din teatre, si permisivitatea paguboasa a Uniunii Europene, si antisemitismul. Poate ambasadorul Klem nu a inteles din prima ce cautau pe scena patru ''procurori DNA'' sau ambasadoarea Israelului de ce unul din personaje l-a sunat in direct pe premierul Bibi Netanyahu, pentru a-i solicita o ''sponsorizare'', dar s-au amuzat si au aplaudat cu entuziasm. O montare pe care Teatrul Evreiesc de Stat doreste sa o preia, intr-o forma modificata si extinsa, in repertoriul curent. Hag Sameach!

Loading...

4 comentarii

sloimovici 12:27:25 / 04 Martie 2018
purim

Ion Florian a vazut textul? Sa nu cumva sa i se para chestiile cu DNAul ca sint antisemite. Ca dinsul are mereu pareri.

Rashel 17:15:35 / 04 Martie 2018
Pacat

Pacat de distributie. Textul foarte slab. Am pierdut timpul pentru un pamflet chicios. Sunt uimit cum de a acceptat sa se faca de ras Maia Morgenstern. E ca si cum LeBron James ar veni pentru un meci demonstrativ la BC Athletic Constanta

Lucy 17:53:53 / 04 Martie 2018
GAG SAMEAH

HAG sameach e savua tov!!!

Abbu 01:09:48 / 05 Martie 2018
Pentru Rashel

Respect

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1607 secunde