Sărbătorirea Zilei Armatei Române

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sărbătorirea Zilei Armatei Române

Administrație 25 Octombrie 2016 / 08:38 1578 accesări

La 25 octombrie, este sărbătorită Ziua Armatei României. Cu această ocazie, va fi arborat Drapelul național la sediile instituțiilor militare, se va ridica Marele Pavoaz la bordul navelor militare maritime și fluviale și vor fi organizate ceremonii militare și activități comemorative în toate garnizoanele din țară, în teatrele de operațiuni și în țările în care România are acreditați atașați ai Apărării. Militarii români din teatrele de operații sărbătoresc această zi prin organizarea unor ceremonii militare și a unor activități culturale și sportive, la care vor fi invitați și parteneri din coalițiile multinaționale.

Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959. 25 octombrie 1944 semnifică data eliberării totale a teritoriului național de sub ocupație hortysto-fascistă. Ultimele orașe eliberate au fost Satu Mare și Carei.

Eliberarea întregului teritoriu național s-a obținut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajați nemijlocit în luptă, între 23 august și 25 octombrie 1944. Dintre aceștia, au fost uciși sau răniți circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri.

Eliberarea părții de nord-est a Transilvaniei nu a însemnat și încetarea luptelor duse de Armata României, care a continuat războiul antifascist alături de puterile Națiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei, până la victoria finală. ''Ajunse la frontieră din 1940, diviziile noastre — menționa comunicatul Marelui Stat Major din 25 octombrie 1944 — sunt gata de un nou efort și de noi lupte alături de marii noștri aliați, până la înfrângerea totală a forțelor germano-maghiare''.

Începând cu 1996 și până în prezent, 28 de eroi români și-au pierdut viața în teatrele de operațiuni.

De Ziua Armatei României, în anul 2016 sunt organizate o serie de manifestări, atât în țară, cât și peste hotare. Printre acestea, în București, în perioada 17-24 octombrie, are loc cea de-a V-a ediție a evenimentului "Ziua Armatei României în școli", în cadrul căruia misiunile militarilor și modalitatea de accedere la cariera militară sunt prezentate în șase colegii naționale și licee din Capitală.

La ora 19.30, va fi prezentată noua uniformă militară combat a Armatei României, la Palatul Cercului Militar Naţional.

ZIUA REGELUI MIHAI I AL ROMÂNIEI

Regele Mihai I este sărbătorit pe 25 octombrie 2016, la 95 de ani. Bucuria aniversării îi este umbrită de suferinţa după trecerea în nefiinţă a Reginei. Principesa Ana de Bourbon-Parma, soţia regelui Mihai, a decedat pe 1 august 2016, la vârsta de 92 de ani, la Spitalul din Morges, în Elveţia şi este înmormântată la Curtea de Argeş.

Regele Mihai I şi Regina Ana au format cel mai longeviv cuplu regal din istoria României.

Citește și:

Concurs de recitatori: „Onor, Armiei Române!“12
Pagina a fost generata in 0.2306 secunde