Se scumpește cafeaua

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Se scumpește cafeaua
Economie 07 Septembrie 2016 / 13:22 400 accesări
Vremea nefavorabilă din Vietnam și Brazilia a generat scumpirea cu 61,8% a cafelei Robusta, care atrage după sine creșteri la alte sortimente

Vremea nefavorabilă din Vietnam și Brazilia a generat scumpirea cu 61,8% a cafelei Robusta, care atrage după sine creșteri la alte sortimente

Dacă vă întrebați cum vă pot afecta bugetul condițiile meteo, aveți răspunsul. Intemperiile din Brazilia și din Vietnam, cel mai mare producător de cafea Robusta din lume, au generat creșteri de prețuri ale acestui sortiment de cafea cu 61,8%. Și cafeaua Arabica începe să dea semne de creștere, prețul formând un plafon inferior care pregătește o urcare semnificativă, apreciază Ole Hansen, Head of Commodity Strategy la Saxo Bank. „Aceste plafoane apar, de obicei, la finalul unei perioade extinse de trenduri descrescătoare și semnalizează apariția unei mișcări opuse. Crearea unui asemenea plafon durează câteva luni și, imediat cum apare ruperea, trendul crescător se instalează”, arată analiza efectuată de banca de investiții.

„După valoarea scăzută record din februarie, procesul de creștere a câștigat 61,8% față de 2014 și s-a îndreptat spre un selloff. În săptămâna cu 30 august a.c., fondurile hedge au mărit pozițiile bullish pe cafea cu 11% (până la 26.655 de loturi) - adică cea mai ridicată valoare din 2014 încoace”, arată comunicatul.

Cafeaua Arabica pare să se apropie de 154,75 cenți/livră (3,4 $/kg), ceea ce reprezintă o creștere de 38,2%. O depășire a acestui preț ar putea însemna finalul perioadei de plafon, iar prețul ar putea urca spre 168,25 cenți/livră, dar există potențial chiar și pentru 181,75 cenți/livră sau chiar mai mult.

Recenta creștere a prețului a fost alimentată de datele care arată o scădere a exporturilor la nivel global, ceea ce a atras atenția asupra stocurilor. În Brazilia, specialiștii sunt îngrijorați din cauza frigului, care ar fi putut afecta copacii, lucru care e un indiciu destul de limpede asupra recoltei din 2015.

Organizația Internațională a Cafelei a dat publicității, săptămâna trecută, un raport care arată că exporturile globale au scăzut cu 22% în iulie. Scăderea a fost mai degrabă pusă pe seama furnizorilor, nu a lipsei cererii, motiv pentru care piața va începe să se întrebe de unde vor veni stocuri în următoarele luni.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.2001 secunde